Ameriški tanki M1A2 abrams se vračajo v Evropo

by Urednik

ZDA SO V NEMČIJI PONOVNO NAMESTILE SVOJE TANKOVSKE ENOTE

Minuli vikend je na nemško vadbišče Grafenwoehr prispelo več kot 50 ameriških tankov M1A2 abrams in oklepnih goseničarjev M2A3/M3A3 bradley, katere bo Ameriška vojska vključila v bataljon EAS (European Activity Set).

Prihod abramsov in bradleyev zaznamuje vrnitev težkih oklepnikov Ameriške vojske na evropsko celino po le slabem letu, potem ko so zadnji ameriški tanki po 69-letni prisotnosti zapustili Nemčijo 23. marca 2013.

EAS je kombiniran bataljon Ameriške vojske z oklepnimi vozili in opremo, ki bo nameščen v vadbeni bazi Grafenwoehr v Nemčiji (ob meji s Češko) in namenjen podpori ameriških enot razporejenih v Evropi. ZDA so to potezo obrazložile kot prihranek časa in denarja za prevoz ter kot tudi možnost skupnega usposabljanja z zavezniki. EAS bataljon naj bi tako sodeloval v vojaških vajah članic zveze NATO v Franciji in Nemčiji.

“Koncept vnaprej nameščene opreme v Evropi ni nova, saj so bili podobne skupine (bataljoni) strateško razporejene po vsej Nemčiji tudi v času hladne vojne,” je dejal ameriški polkovnik Thomas Matsel.

Ameriški tank M1A2 abrams v Grafenwoehru

Vsekakor je vrnitev Ameriške vojske v Evropo zanimiva poteza, ki lahko kaže tako na “kazanje mišic” Rusiji, kot tudi ostalim evropskim državam, še posebno v času ko ZDA izgubljajo svoj vpliv na Bližnjem vzhodu. Sklepamo lahko tudi, da bodo te tankovske enote sodelovale na tankovskem biatlonu, ki bo v Rusiji potekal poleti 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

ZDA so iz Nemčije umaknile še zadnje tanke M1A2 abrams, s tem pa se končuje tudi 69 letna prisotnost ameriških težkih goseničnih oklepnikov v Nemčiji.

.

Poleg Rusije in številnih evropskih držav bodo na mednarodnem tankovskem biatlonu 2014 sodelovale tudi tankovske posadke iz ZDA.

Povezani članki