Ameriško-kanadsko-ukrajinsko vojaško urjenje

by Urednik

ZDA IN KANADA POŠILJATA VOJAKE NA MANEVRE V UKRAJINO

Približno mesec dni dolgo vojaško urjenje z udeležbo nekaj sto vojakov iz ZDA in Kanade se je 23. novembra 2015 začelo v Ukrajini. Pripadniki Kanadske in ameriške vojske bodo izvajali podporo ukrajinskim vojaškim silam vse do 20. decembra 2015.

Urjenje je predstavnik za stike z javnostmi ameriškega obrambnega ministrstva napovedal že v začetku meseca novembra, na urjenju pa sodeluje 300 ameriških in 100 kanadskih vojakov. Ukrajinski parlament je 12. novembra 015 izglasoval dovoljenje za prisotnost in udeležbo pripadnikov tujih sil na nekaj vojaških vajah, vključno z vojaškim urjenjem med 23. novembrom in 20. decembrom 2015.

Poveljnik zveze NATO, general Philip Breedlove, je že oktobra 2015 napovedal širitev vojaških urjenj skupaj z ukrajinsko Narodno gardo v sestavi ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve in z vojaško komponento obrambnega ministrstva Ukrajine. Že v juliju pa je ameriški State Department napovedal namero o urjenju nekaj ukrajinskih častnikov.

Za ta urjenja in skupne vaje (skupaj z opremo) je Pentagon že od lanskega leta zagotovil Ukrajini 250 milijonov dolarjev. Tudi sicer ZDA zagotavljajo nebojno podporo Kijevu že od začetka konflikta med ukrajinskimi vladnimi silami in uporniškimi enotami v vzhodnem delu Ukrajine spomladi 2014.

Pripadnik: B. Knific, foto: Military Forum, Dvidshub

 

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

V Ukrajini bodo začeli s proizvodnjo avtomatske puške malyuk

Ukrajinski obrambni proizvajalec Krasylivsky, ki deluje pod okriljem Ukroboronproma, bo začel s proizvodnjo avtomatske puške malyuk tipa bullpup nove generacije.

Povezani članki