ANAKONDA-2016 – največja Natova vojaška vaja po koncu hladne vojne

by Urednik

NA NATOVI VOJAŠKI VAJI ANAKONDA-2016 TUDI SLOVENSKI VOJAKI

Več kot 20 vojska držav članic zavezništva NATO in partnerskih držav je na Poljskem začelo veliko mednarodno vojaško vajo Anakonda-2016 (AN16) z namenom pomiritve evropskih držav (predvsem vzhodnoevropskih) po ruskih aktivnostih v bližnji Ukrajini.

Vaja bo potekala več kot 10 dni (7. – 17. junij 2016), sodelovalo bo nad 30.000 pripadnikov zavezniških vojska z veliko tehnike – letali, oklepniki in ladjami. Na vaji Anakonda-2016 sodeluje tudi Slovenska vojska. Gre vsekakor za največjo vajo na vzhodnem krilu Nata po koncu hladne vojne, Kremelj je vajo obravnaval kar zasmehljivo, vendar s poudarkom, da pozorno spremljajo potek velike vaje v bližini ruske zahodne meje.

Vaja se je začela v ponedeljek s slovesnim odprtjem pred poljsko Univerzo za nacionalno obrambo v Rembertówu blizu Varšave. Vaja Anakonda-2016 je osrednja vaja poljskih oboroženih sil in hkrati ena pomembnejših, ki jih na evropskih tleh organizira Združeno poveljstvo zavezniških sil Brunssum oziroma njegov Večnacionalni korpus severovzhodnih sil (Multinational Corps North East – MNC NE).

Vaja Anakonda-2016 bo vključevala manevre, kot je nočni helikopterski desant in padalski desant (ameriških padalcev), s čemer naj bi vzpostavili začasni most preko reke Vistula. Vaja poteka mesec dni pred vrhom Nata v Varšavi, na katerem bodo verjetno odobrili povečanje števila nameščenih enot Nato na vzhodu Evrope.

Poleg gostiteljev – Poljske – se bodo na vaji usposabljali še pripadniki oboroženih oziroma varnostnih sil Albanije, Bolgarije, Češke, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Kanade, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Španije, Švedske, Turčije, Velike Britanije in ZDA. Med naštetimi udeleženkami vaje sta torej tudi dve nenantovski državi, Švedska in Finska.

Kot so povedali (US Army Europe), naj bi bil cilj vaje uriti ter vaditi integracijo poljskega vojaškega poveljstva in oboroženih sil v zavezniško, združeno večnacionalno silo. Same ZDA sodelujejo v vaji s 14.000 pripadniki, kar je njihov največji kontingent v tujini. V Natu razlagajo, da so vaje, kot je Anakonda-2016, in uporaba večjega števila enot v regiji defenzivni odgovor na rusko priključitev Krima ter podporo separatistom na vzhodu Ukrajine.

Sicer pripravljajo vajo Anakonda vsaki dve leti, letošnja pa je že šesta po vrsti in hkrati najobsežnejša doslej.  V vaji sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske: pripadniki 1. brigade Slovenske vojske sodelujejo v vodstvu vaje in obveščevalni celici (Multinational Intelligence Readiness Operations Capability – MN IROC), večina udeležencev pa je iz Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo 1. brigade (ČJRKBO/1. BR), ki bo skupaj z vodom za JRKBO Hrvaške vojske, logističnim elementom (modulom) motorizirane bataljonske bojne skupine (MotBBSk) SV in skupino vezistov Enote za komunikacijske in informacijske sisteme znotraj poljskega bataljona za JRKBO oblikovala mednarodno četo JRKBO.

Slovenska vojska bo s sodelovanjem na tej vaji pridobila dodano vrednost tako v izboljšanju povezljivosti enot za JRKBO znotraj zavezništva in partnerstva, kot pri ukrepih zagotavljanja varnosti s prikazom zavezniških obrambnih zmogljivosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub, Slovenska vojska

 

Povezani članki