Ankara grozi, da bo zaprla ameriško letalsko bazo v Turčiji

by Urednik

AMERIŠKI OBRAMBNI MINISTER SE ZAVEDA POMENA NATOVIH OPORIŠČ V TURČIJI

V zadnjem tednu so iz Ankare prišle informacije, da Turčija razmišlja o zaprtju ameriške letalske baze Incirlik, če bodo ZDA nadaljevale s sankcijami, s katerimi grozijo v odziv na turški nakup ruskih protiletalskih obrambnih sistemov S-400.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v izjavi dejal, da lahko Ankara vztraja, da vojska ZDA zapusti letalsko bazo Incirlik, če bo Washington nadaljeval s sankcijami proti Turčiji (ustavitev dobave F-35 …).

“Ocenili bomo najslabši scenarij in sprejeli odločitev. Če bodo ZDA uvedle sankcije proti Turčiji, bo morda na dnevnem redu znašlo vprašanje letalske baze Incirlik in radarja Kurecik, “je dejal Cavusoglu.

Dobave najnovejših ruskih sistemov zračne obrambe S-400, ki so povzročile velik prepad v odnosih med Turčijo in ZDA, so se začele julija. Po besedah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana bo raketni sistem S-400 v celoti začel delovati aprila 2020.

Letalska baza Incirlik, ki se nahaja na jugu Turčije blizu meje s Sirijo, je dolgoletni simbol ameriško-turškega sodelovanja. Na vrhuncu hladne vojne je poudarjala zavezanost ZDA svojemu Nato partnerju proti Sovjetski zvezi. V letalski bazi Incirlik imajo Ameriške letalske sile okoli 5.000 svojih pripadnikov iz 39. letalskega polka, prisotnih pa je tudi nekaj sto pripadnikov iz vrst Kraljevih britanskih in  Turških letalskih sil. Američani imajo v bazi shranjene tudi jedrske bombe B61.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je že izrazil zaskrbljenost nad turškim “odzivom” na ameriške sankcije in napovedal pogovore s turškim obrambnim ministrom na temo morebitnega zaprtja ameriških in Natovih oporišč v Turčiji.

“Moram se pogovoriti s svojim obrambnim kolegom, da ugotovim, kaj v resnici pomenijo te besede in kako resne so,” je Esper povedal novinarjem. Esper je priznal pravico Turčije do izbire gostov in zavrnitve strateške tuje vojaške navzočnosti v državi. Dodal je, da bo moralo o tem – zaprtju radarskega oporišča Kurelik in letalske baze Incirlik, kot tudi o jedrskem orožju – razpravljati zavezništvo, saj so Turki suveren narod in imajo pravico, da odločajo ali bodo na njihovem ozemlju Natova oporišča in tuji vojaki.

Pripravil: A. Knific, foto: AI Monitor

 

Povezani članki