Armata: 2300 novih tankov do leta 2020

by Urednik

Armata: 2300 novih tankov do leta 2020

Prejšnji teden je v Nižnjem Tagilu v Rusiji potekala vseruska razstava oborožitvenih sistemov in orožja „Obramba in zaščita 2012“.

Eno najzanimivejših vesti so predstavniki ruskega državnega orožarskega podjetja Uralvagonzavod sporočili podpredsedniku ruske vlade Dimitriju Rogozinu. V tem podjetju namreč načrtujejo proizvodnjo tanka armata, prvi primerki pa naj bi s proizvodne linije prišli leta 2013, ko bodo tank začeli preizkušati. V operativno rabo ga načrtujejo vključiti zatem, tako da naj bi jih ruska vojska do leta 2020 imela kar 2300. Rogozin je novinarjem izjavil, da ruska industrija ne namerava proizvajati tuje tehnike, kar je nekoliko v neskladju s podatkom, da bodo licenčno izdelovali Ivecovo vozilo 4×4 LMV. Uralvagonzavod poleg tankov proizvaja tudi še različne vrste tovornih vagonov in cisterne, podjetje pa je v popolni lasti države.

Ruska vojska bo testirala tank armata že leta 2013
Ruska vojska bi lahko prejela prototip novega ruskega ​​glavnega bojnega tanka armata (armada) na terensko testiranje že v letu 2013, kar je skoraj leto prej, kot je bilo načrtovano, je v izjavi dejal prvi namestnik ministra za obrambo Aleksander Sukhorukov.

Tank z vzdevekom armata je razvilo podjetje UralVagonZavod iz regije ruskega Urala. Ministrstvo za obrambo je pred tem izjavilo, da naj bi se terensko testiranje tanka začelo v letu 2014.

“Podjetje UralVagonZavod nam je sporočilo, da bo dobava prvega prototipa, v okviru projekta armata, nemenjenega za testiranje 10 mesecev pred načrtovanim rokom,” je dejal Sukhorukov.

Prve dobave tankov armata ruski vojski so predvidene za leto 2015. Skupno je predvidena dobava 2.300 glavnih bojnih tankov armata do leta 2020.

Prototip novega ruskega tanka armata do leta 2013

Rusija bo zaključila prvi prototip novega glavnega bojnega tanka armata do leta 2013. Nekatere elemente so že testirali, vendar o podrobnostih ne poročajo. Začetek proizvodnje in dobave ruski vojski naj bi bilo leto 2015, sta zagotovila ruski obrambni minister Anatolij Serdyukov in predsednik uprave proizvajalca Uralvagonzavod Olega Sienko premieju Putinu. Medtem je ministrstvo za obrambo podpisalo pogodbo v vrednosti šest milijard rubljev s proizvajalcem UralVagonZavod za nadgradnjo 170 tankov T-72 glavne, ki se dobo izvajale na posebej pripravljenem objektu v Omsku.

V glavni bojni tank bodo vključene tudi mnoge rešitve iz drugih projektov, kot je tudi prototip Black Eagle.

Video: Ruska vojska – nove tehnologije 2011

Povezani članki