Avstralski oklepniki bushmaster že na poti v Ukrajino

by Urednik

AVSTRALIJA SE JE PRVA ODLOČILA ZA DOBAVO OKLEPNIKOV UKRAJINI

Avstralija je pred dnevi kot prva sporočila, da bo Ukrajinski vojski za branjenje domovine pred rusko vojsko poslala oklepna vozila in sicer protiminsko zaščitena oklepna vozila bushmaster 4×4.

Avstralska spletna stran ABC News je 4. aprila 2022 objavila novico, da so bila prva štiri oklepna vozila Kraljeve avstralske vojske bushmaster 4×4 že prebarvana v kamuflažno barvo z ukrajinsko zastavo in so zdaj pripravljena za dobavo Ukrajini.

Avstralija bo oklepna transportna vozila bushmaster 4×4 iz letalske baze RAAF Amberley z letali C- 17 globemaster prepeljala v Evropo.

Zadnji dan marca 2022 je Avstralija odobrila pošiljanje oklepnih vozil bushmaster 4×4 za pomoč Ukrajini v boju proti ruskim vojakom. Bushmaster je bojno preizkušeno oklepno vozilo, ki je bilo uporabljeno med bojnimi operacijami v Iraku in Afganistanu. Po navedbah proizvajalca Thales je bushmaster zelo preprosto tako za upravljanje kot za vzdrževanje.

Oklepno vozilo bushmaster 4×4 je zasnovalo, razvilo in izdelalo podjetje Thales v Avstraliji. Glavna vloga bushmasterja je zagotoviti zaščiten prevoz vojakov na bojišče. Različica bushmaster APC (oklepni transporter) ima dva člana posadke in lahko prepelje do 8 vojakov. Vojaki običajno vstopajo in izstopajo skozi vrata v zadnjem delu bushmasterja, vendar je na voljo tudi pet strešnih loput, kamor pa lahko namestijo tudi  mitraljeze kalibra 5,56, 7,62 ali 12,7 mm. Na obeh straneh trupa je nameščena skupina štirih lanserjev dimnih granat. Doseže lahko največjo hitrostjo 120 km/h in ima največjo avtonomij do 1000 km.

Danes so v medije prišle tudi novice (in fotografije), da je Estonija predala Ukrajinski vojski večje število zaščitnih čelad, neprebojnih jopičev, pušk, streliva in tudi vlečnih havbic D-30 (H63) 122 mm skupaj s strelivom.

Pripravil: A. Knific, foto: twitter Nexta

Povezani članki