Belgijska vojska se je odpovedala tankom, leoparde 1A5 bo prodala

by Urednik

BELGIJA BO TANKE NADOMESTILA Z OKLEPNIKI PIRANHA III

Belgija se je kot druga država v Evropi odločila, da v svoji vojski ne bo več imela glavnih bojnih tankov, temveč raje lažja in bolj mobilna oklepna vozila. Belgijska vojska bo v prihodnje prodala oz. upokojila glavne bojne tanke leopard 1A5 in jih nadomestila s 40-imi osemkolesnimi oklepnimi vozili Mowag piranha III s  topom kalibra 90 mm.

Belgijska vojska je v septembru s tanki leopard 1A5 izvedla še zadnja streljanja v tarče (s topom kalibra 105 mm) na poligonu Bergen-Brus v Nemčiji. Belgijski tankisti uporabljajo leoparde že vse od leta 1967, ko je s 334-imi tanki leopard 1A1 zamenjala ameriške tanke M46 in M47 patton. Od teh je bilo v 80-ih letih 132 rezervoarji nadgrajenih v različico 1A5, ki je opremljena z modernim sistemom nadzor ognja, ki je učinkovito tudi pri nočnem streljanju oz. v slabem vremenu. Trenutno je po 40 letih službovanja v Belgijske vojski operativnih še okoli 40 tankov leopard 1A5. Večina izmed njih, kakor tudi tistih iz skladišč, je pripravljena za prodajo, nekaj pa jih bodo podarili muzejem in uporabili za tarče na strelišču.

Odločitev za upokojitev tankov leopard 1 je padla ob reformi Belgijske vojske in s prehodom na lažjih in bolj mobilne oklepnike v skladu z zahtevami sodobnega vojskovanja.

V marcu 2006 je namreč Belgija sklenili pogodbo s švicarskim proizvajalcem Mowag za 242 kolesnih oklepnih vozil piranha IIIC 8×8 v sedmih različicah, vse pa naj bi prejeli do konca leta 2015. Belgijske kopenske sile bodo oz. že uporabljajo 131 različic pehotnih oklepnih vozil, 40 različic s topom kalibra 90 mm, 24 poveljniških vozil, 12 sanitetnih vozil, 17 servisnih vozil in 18 inženirskih vozil piranha III.

Belgija je postala druga država v Zahodni Evropi, ki je sprejel odločitev, da ne bo več uporabljala težkega oklopnega orožja. Pred dobrim letom je podobno odločitev sprejela Nizozemske, ki bo svoje glavne bojne tanke leopard 2A6 prodala Finski za 200 milijonov evrov. Finci bodo 100 tankov začeli dobivati po letu 2015, Nizozemska pa jih namerava nadomestiti z uporabo goseničarjev CV90 in preostalih kolesnih oklepnih vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Belgijski tank leopard 1A5

Povezani članki