Bo Finska kupila rabljene južnokorejske samovozne havbice K9 155 mm?

by Urednik

FINSKA VOJSKA IŠČE POCENI ZAMENJAVO ZA STARE SOVJETSKE HAVBICE 2S1 GVOZDIKA

Finsko ministrstvo za obrambo, ki se sooča s krčenjem proračunskih sredstev, razpravljanja o nabavi rabljene vojaške opreme iz Južne Koreje, še posebej veliko zanimanje vlada za samovozne havbice K9 thunder kalibra 155 mm.

Želja je, da bi Finska vojska posodobila svoje hitro odzivne sile, prav nakup novih južnokorejskih havbic Samsung Techwin K9 thunder pa bi močno izboljšalo oborožitev artilerijskih enot. Hitro odzivne sile Finske vojske bi z novimi (rabljenimi) havbicami pridobile na dometu in dobri mobilnosti na terenu.

Finsko obrambno ministrstvo sicer preučuje več ponudb za nakup rabljenih samovoznih havbic, vendar pa naj bi bile južnokorejske, po nekaterih informacijah, najbolj ustrezne (predvsem iz finančnega vidika). Z novimi (rabljenimi) havbicami v Finski vojski želijo v naslednjih 15-ih letih nadomestiti stare sovjetske samovozne havbice 2S1 gvozdika 122 mm (na Finskem označene kot PSH 74), ki jih imajo skupaj 72.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

SORODNE NOVICE:

Južnokorejske samovozne havbice K9 thunder za Poljsko vojsko

Hanhwa Techwin je začela s kompletiranjem prve pošiljke šasij za 120 samovoznih havbic K9 thunder kalibra 155mm, ki jih bodo nadgradili na Poljskem za potrebe Poljske vojske.

Poljska se je odločila za nakup 120 samovoznih havbic K9 thunder

Poljska vojska se je odločila za nakup 120-ih južnokorejskih samovoznih havbic K9 thunder (grom) kalibra 155mm v vrednosti 320 milijonov USD.

Povezani članki