Bo „ratnik-2“ dobil težko strelivo in novo avtomatsko puško?

by Urednik

OPREMA RUSKEGA VOJAKA RATNIK-1 V UPORABI ŽE DECEMBRA 2014

Ruski orožarji so objavili, da izdelujejo bojni komplet druge generacije „ratnik-2“, zanj pa bodo izdelali orožje večjega kalibra (12,7 x 55 mm) glede na že obstoječa osebna orožja. S tem naj bi povečali bojno sposobnost pripadnikov Ruske vojske. Izdelava novega streliva pa narekuje tudi novo avtomatsko puško. Povzemamo nekaj strokovnih ocen o perspektivi tega „orožja prihodnosti“.

Bojni komplet ratnik-1 je preizkušajo v enotah Ruske vojske, že prihodnji mesec – decembra 2014 – pa načrtujejo uporabo tega kompleta v Oboroženih silah Ruske federacije. V kompletu naj bi bilo vse, kar bo zagotavljajo bojevnike v vseh situacijah, ko mora tako preživeti kot uspešno se bojevati: od zaščitnega jopiča, filtra za čiščenje vode do naprave za nočno opazovanje in najsodobnejših navigacijskih sredstev, skupaj kar 40 komponent. Tisto najzanimivejše pa še ni razjasnjeno: vojaški  vrh se še ni odločil, katero avtomatsko puško bo nosil ratnik-1 – ali bo to AK-12 koncerna Kalašnikov ali AEK-917 zavoda Degtjarev. Obe puški imata svoje prednosti: kalašnikov je preprost in brezhiben v delovanju, medtem ko avtomatsko puško AEK mehaničnega zavoda Kavrovski  odlikujeta večja natančnost in manjši odsun.

Medtem ko Ruska vojska izbira strelno orožje za bojni komplet prve generacije ratnik-1, orožarski konstruktorji že nadaljujejo svoje delo. Pred tednoma je direktor Sklada za perspektivne raziskave Andrej Grigorijev izjavil, da že razvijajo novo orožje velike natančnosti v sklopu bojnega kompleta druge generacije pod delovnim nazivom ratnik-2. Kot piše Ruska gazeta, nastaja kvalitativno novo strelsko orožje za popolnoma novo kroglo velikega kalibra. Po mnenju nekaterih strokovnjakov so vse te navedbe in informacije v določeni meri pred časom. Tako tudi neodvisni ruski strokovnjaki menijo, da so izjave o večjem kalibru avtomatske puške za ratnika-2 prezgodnje, za enkrat naj namreč bi govorili le o kalibrih 5,45 in 7,62 mm.

Tako naj bi bilo nesmiselno govoriti o tako velikem kalibru, kajti danes se na prvo mesto postavlja količina streliva, ki jo je potrebno nositi, s povečanjem kalibra pa bi se masa tovora nedvomno povečala, kar bi vplivalo na vojakovo mobilnost. Pa tudi v gospodarskem smislu bi bilo neopravičljivo in nesmiselno zamenjati strelivo in zaradi tega celoten strelski sistem, pa še trajalo bi vse skupaj najmanj deset let. Prav tako naj bi s kalibri že kar preveč eksperimentirali, zato naj bi novo orožje konstruirali skladno z obstoječim strelivom. Takšna je tudi inercija, slednja pa je značilnost vojaškega ustroja.

Na junijskem Eurosatoryju je generalni direktor ruskega instituta CNIITOČMAŠ – Centralni znanstveno-raziskovalni institut za strojništvo – izjavil, da večkalibrskega sistema v novem ruskem sistemu bojnega kompleta ne bodo razvijali. Kar pomeni, da bo imela ruska vojska v obdobju petnajstih let uporabljala samo en kaliber, kateri pa bo ta kaliber pa še ni jasno.

Vprašanje torej ostaja odprto, zadnjo besedo naj bi imeli konstruktorji. Še toliko prej, ker so v Rusiji že izdelali težkokalibrski avtomatsko bull-pup puško AŠ-12, načrtovan za strelivo (različnih modifikacij) 12,7 x 55 mm,uporablja pa ga težkokalibrska ostrostrelna puška „vihlop“. Prav tako pa ne gre pozabiti avtomata OC-14 groza iz Tule, ki uporablja strelivo 9 x 39 mm.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Oprema za ruskega »ratnika« letos poleti

Ruski bojevnik – vojak 21. stoletja, program so poimenovali »ratnik«, bo kot pričakujejo dobil nova oblačila, oborožitev in opremo do letos poleti.

Ruski specialci preizkušali termalni strelni daljnogled

TERMALNA NAMERILNA NAPRAVA ZA RUSKEGA BOJEVNIKA PRIHODNOSTI – PROJEKT »RATNIK« Rusko obrambno ministrstvo bo konec meseca začelo…

Povezani članki