Bodo Poljaki kupili južnokorejske tanke K2 black panther?

by Urednik

NA VIDIKU NADALJEVANJE SODELOVANJA JUŽNOKOREJSKE IN POLJSKE OBRAMBNE INDUSTRIJE

Na sejmu obrambne industrije MSPO 2020 na Poljskem je južnokorejsko podjetje Hyundai Rotem predstavilo novo različico tanka K2 black panther (črni panter), ki so ga poimenovali K2PL wilk (volk). Z njim bodo sodelovali na poljskem razpisu za 800 (400 + 400) glavnih bojnih tankov v vrednosti okoli 8,85 milijarde dolarjev.

Poljska je že v začetku leta izrazila zanimanje za južnokorejske tanke K2 black panther in sodelovanje pri njihovi proizvodnji – podobno kot pri nakupu 120 južnokorejskih samohodnih havbic K9 thunder kalibra 15 5mm (na Poljskem AHS krab), ki jih dokončno sestavljajo Poljaki (dobijo šasijo in nekatere sestavne dele).

Poljsko obrambno ministrstvo želi z novimi tanki (kandidat je tudi nemški leopard 2, saj jih imajo Poljaki že 242) v svoji oborožitvi zamenjati stare tanke T-72 (skupaj 382) in PT-91 (skupaj 232).

Nova različica tanka K2PL s topom 120 mm ima povečano kupolo z izboljšanim prednjim in bočnim oklepom. Mesto voznika je pri K2PL na sredini prednjega dela trupa, kar zagotavlja boljšo vidljivost in lažji vstop in izstop voznika.

Za boljšo zaščito pred raketnimi granatami je zadnja stran trupa tanka opremljena z žičnim oklepom, tank pa je opremljen tudi s sistemom aktivne zaščite proti protitankovskim vodenim raketam (ATGM).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki