Bolgari se oborožujejo: 150 novih bojnih vozil pehote

by Urednik

ZA PEHOTNE OKLEPNIKE BODO NAMENILI 746 MILIJONOV EVROV

Bolgarska vojska je namenila 746 milijonov evrov za nakup 150 bojnih vozil s pehotnimi kolesi, ki bodo nadomeščali zastarele oklepne goseničarje še sovjetskega izvora.

Po poročanju portala Balkan Security Network se je Sofija tako pridružila vse večjemu seznamu držav, ki mehanizirane enote ”premeščajo” z gosenic na kolesa, pa tudi državam v regiji, ki želijo v kratkem času nadomestiti svoje orožje še iz obdobja hladne vojne. Portal navaja, da je bil projekt zaradi pomanjkanja denarja že večkrat odložen, zdaj pa čaka na končni izbor ponudnikov.

Po letih pregledovanja potreb in zbiranja podatkov različnih proizvajalcev so Bolgari opredelili, kaj želijo: 90 vozil v verziji bojnih vozil pehote in 60 vozil za ognjeno, bojno, logistično in inženirsko podporo, zdaj pa je treba izbrati proizvajalca v 746 milijonov evrov .

Trenutno se za bolgarsko naročilo potegujeta švicarski MOVAG z osemkolesnim vozilom piranha 5 (ki ga je sosednja Romunija že kupila) ter finsko Patria, ki sodelujejo na razpisu s slovitim vozilom Patria AMV 8×8, ki ga uporabljata med drugim tudi Hrvaška in Slovenija, sicer največji uporabnik finskih vozil pa je Poljska, ki doma izdeluje te osemkolesnike v različici rosomah.  Medtem pa so Nemci odpovedali ponudbo, ki je presegla 746 milijonov evrov, Francozi pa so se umaknili, ker niso prejeli pričakovanih neposrednih pogajanj na državni ravni.

Vsa naročila so obremenjena s politiko

Načrt, ki ga je sprejel bolgarski parlament, navaja, da je za vojaške obrambne operacije in obrambo Natovih zaveznikov v skladu s členom 5 Washingtonske pogodbe treba usposobiti tri bataljonske bojne skupine (s 30 bojnimi vozili pehote in podpornimi vozili), kot opredeljuje kolektivno obrambo Severnoatlantskega zavezništva.

Čeprav sta se Movag in Patria uvrstila v ‘finale’, izkušnje s pridobivanjem orožja v Bolgariji pravijo, da tekme za naročilo še zdaleč ni konec. Prvotni načrt je bil, da bi potencialnemu dobavitelju začeli plačevati predujme že leta 2018 in bi celoten nakup plačali v obrokih do leta 2029. Do konca leta 2019 naj bi bilo dobavljenih 12 vozil, vsa bojna vozila pa potem do konca leta 2023, oklepniki za podporo pa do leta 2029. Nič od tega se še ni zgodilo in oči vseh ponudnikov so usmerjene v bolgarski državni vrh  navajajo viri. Vsi ponudniki so uspešna in uveljavljena podjetja, ki so bila v dobrih finančnih razmerah in imajo zadnja leta stabilno poslovanje.

Bolgarija sicer načrtuje večje naložbe v vojsko, vendar so vse pridobitve obremenjene s politiko in do zadnjega trenutka ni znano, kaj se bo kupilo in od koga, dodajajo izvedenci Balkan Security Networka.

Pripravil: B. Knific, foto: Mowag

 

Povezani članki