Britanci predstavili “novo” urbano kamuflažo za tanke

by Urednik

KAMUFLAŽA “BERLINSKE BRIGADE” IZ ČASA HLADNE VOJNE

Britanska vojska je nekaj svojih glavnih bojnih tankov challenger 2 obarvala v novo maskirno shemo, ki pa izvira še iz časa hladne vojne – podobno kamuflažo za tanke so namreč uporabili že v 1980-ih letih v Berlinu ob pripravi obrambe Zahodnega Berlina pred morebitnim napadom Sovjetov.

Britanska vojska upa, da bo kamuflaža “berlinske brigade”, ki je sestavljena iz bele, sive in rjave barve, pomagala skriti te 62-tonske stroje na mestnih ulicah in pomembno pripomogla pri bojevanju v urbanih okoljih. Vendar so se že oglasili nekateri vojaški analitiki, ki poudarjajo, da so pri “modernizaciji” tankov pozabili na nekatere druge pomembnejše izboljšave, ki bi pripomogle v tovrstvnih spopadih.

Novo kamuflažno barvo za urbane spopade sta v avgustu 2017 dobila vsaj dva glavna bojna tanka challenger 2 iz Ajaxovega skvadrona britanskega kraljevega tankovskega polka. Tanki z novo kamuflažo se bodo uporabljali za usposabljanje britanskih vojakov in kot del študije o dokazovanju ter izboljšanju uporabnosti glavnih bojnih tankov v mestnem okolju.

Barvno shemo “berlinske brigade” so prvič uporabili leta 1982 v Berlinu (4/7 Royal Dragoon Guards) na glavnih bojnih tankih FV4201 chieftain. Pri barvanju so britanski vojaki posnemal vzorce in odtenke, ki so jih našli na stavbah, oknih in vratih. Opazili so ponavljanje navpičnih črt in da s skrbnim postavljanjem kvadratov ter pravokotnikov različnih velikosti v sivih, belih, rjavih ter črnih barvah lahko učinkovito prikrivajo obliko tanka. Takrat so v enem izmed člankov o novi kamuflažni barvi zapisali, da na razdalji 100 jardov  (približno 91 metrov) tanka skoraj ni bilo več moč opaziti.

Britanska kraljeva vojska ima v svoji oborožitvi okoli 225 glavnih bojnih tankov challenger 2. Medtem ko druge vodilne vojaške države razvijajo nove moderne glavne bojne tanke, pa so v Veliki Britaniji za nekaj časa opustili razvoj novega glavnega bojnega tanka in vse stavijo na nova oklepna bojna vozila iz družine ajax. Odločili so se, da bodo tanke challenger 2 obdržali v uporabi vse do leta 2035, ob tem pa načrtujejo številne nadgradnje in novo opremo. Tako so v letu 2016 že podpisali pogodbo s podjetjem BAE Systems za nadgradnjo tankov challenger 2 v standard “mark 2” v vrednosti 800 milijonov dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Soldier Systems Daily

 

Povezani članki