Britanska vojska dobila prva dva oklepnika AJAX ares

by Urednik

PRVI NOVI GOSENIČNI OKLEPNIKI ZA BRITANSKO VOJSKO

Britanska vojska je prejela prvi dve lahko gosenični oklepni vozili pehote AJAX ares, ki ju je dobavil proizvajalec General Dynamics UK po uspešnem zaključku testiranja.

Prvi dve gosenični oklepni vozili pehote ares bodo v Britanski vojski najprej uporabljali v centru za usposabljanje v Bovingtonu. Britanska vojska bo oklepnike AJAX ares uporabljala za transport vojakov in podporo specializiranih enot na bojišču.

V letu 2015 so se Britanci odločili, da bodo družino goseničnih oklepnih vozil scout SV preimenovali v AJAX, kot pa so poimenovali tudi različico s kupolo.Različica za podporo izvidniškim enotam so poimenovali ares, različico za poveljevanje in nadzora so poimenovali athena, inženirsko izvlečno različico apollo, servisno vozilo atlas in inženirsko izvidniško različico argus.

Gre za prihodnje oklepno bojno vozilo (AFV) britanske kopenske vojske, ki naj bi zagotavljalo optimalno – najboljšo zaščito, preživetje in zanesljivost ter mobilnost in ISTAR zmogljivosti (ISTAR: Information, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance). Vozila AJAX naj bi bila “oči in ušesa” britanskih kopenskih sil na bojiščih prihodnosti. Učinkovita bodo tako nezahtevnih terenih kot v vsakršnem vremenu.

Vozilo je razvil britanski oddelek ameriškega General Dynamicsa iz Okhdalea v Južnem Welsu, Velika Britanija pa načrtuje nakup 589 oklepnikov iz družine AJAX, za katere bodo namenili več kot 3,5 milijarde funtov (5,786 milijarde USD). Z novimi večnamenskimi pehotnimi oklepnimi vozili bo Velika Britanija v svoji vojski zamenjala gosenične oklepnike CVR(T).

Pripravil: A. Knific, foto: General Dynamics

Povezani članki