Češka bo v letu 2015 naročila dodatnih 20 oklepnikov pandur II 8×8

by Urednik

ČEŠKA NADALJUJE NAKUPE AVSTRIJSKIH PEHOTNIH OKLEPNIH VOZIL

Češko ministrstvo za obrambo bo v juliju 2015 oddalo naročilo za dodatnih 20 avstrijskih pehotnih oklepnih vozil Steyr pandur II 8×8, ki jih potrebuje Češka vojska za svoje delovanje, je sporočil namestnik obrambnega ministra Jiri Borovec v četrtek 8. januarja 2014.

Vrednost načrtovanega nakupa osemkolesnih oklepnikov pandur II ni znana, za 107 oklepnikov pandur II CZ v štirih različicah pa je Češka odštela 611 milijonov USD.

Načelnik generalštaba Češke vojske Petr Pavel je ob napovedi naročila dejal, da je logično, da enote, ki uporabljajo pandurje in potrebujejo dodatna pehotna oklepna vozila, prejmejo dodatne oklepnike pandur II. “Novo vozilo se ne sme bistveno razlikovati od preostalih pehotnih oklepnikov. Ne samo vizualno, ampak tudi z vidika taktičnih in tehničnih zahtev,” je dejal Pavel.

Večino od 20-ih novih oklepnih pehotnih vozil pandur II bo namenjeno 4. brigadi za hitro ukrepanje. Obrambno ministrstvo bo kupil osnovno različico vozil, posebno opremo zanje, vključno z računalniškimi in radijskimi sistemi, pa bo dobavilo neko drugo podjetje, želijo pa si češko podjetje. Ni pa znano, ali bodo oklepnike pandur II izdelovali (po licenci) na Češkem, tako kot večji del prejšnjega naročila.

Češka vojska naj bi potrebovala dodatnih 62 oklepnih pehotnih vozil, tako da je ta nakup verjetno šele prvi del tega nakupa. Čeških enot, ki sedaj uporabljajo oklepnike proizvajalca Iveco, pa si bodp nova vozila izbrale med oklepniki vega in titus, je dejal Pavel.

Češko obrambno ministrstvo je 26. januarja 2006 izbralo pandur II 8×8 bojno vozilo kot zamenjavo za oklepnike OT-64. Sprva so se odločili za 199 oklepnikov v vrednosti 1 milijon USD (+ morebiti dodatnih 35), vendar so kamlu naročilo skrčili na 107 vozil, med katerimi je 72 bojnih različic KBVP,  16 izvidniških različic KBV-Pz, 11 poveljniških različic KOT-VOV, 4 sanitetne različice KOT-Zdr in 4 inženirska vozila KOT-Ž (kolový obrněný transportér ženijní).

Avstrijsko obrambno podjetje Steyr naj bi za potrebe Avstrijske vojske izdelalo 128 oklepnikov pandur II 8×8 (dobavljeno le nekaj zaradi pomanjkanja financ), prodalo pa je licenco Portugalcem (VBR pandur II – do 352 vozil), Čehom in Slovencem – točneje Sistemski tehniki, ki je z oklepnikom KOV Krpan (Kolesno Oklepno Vozilo) sodelovalo na razpisu Slovenske vojske, ki je nato raje izbrala osemkolesnike Patria AMV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Oklepniki pandur II 8×8 Češke vojske

Povezani članki