Črna Gora prejela prva lahka taktična vozila JLTV 4×4

by Urednik

PO NOVIH OKLEPNIKIH ČAKAJO ŠE IZRAELSKE OBOROŽITVENE POSTAJE

Vojska Črne Gore je konec oktobra 2020 prejela prva ameriška lahka taktična oklepna vozila JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), potem ko so v oktobru 2019 podpisali pogodbo za dobavo 67 oklepnikov proizvajalca Oshkosh Defense v vrednosti 36 milijonov USD.

Zaenkrat še ni znano, koliko lahkih taktičnih vozil JLTV 4×4 je prispelo v Črno Goro. Že lani pa je črnogorsko obrambno ministrstvo pojasnilo, da bodo z novimi oklepniki JLTV opremili 1. in 2. pehotno četo 1. pehotnega bataljona Vojske Crne Gore (VCG).  V postopki nabave vozil so potekali pogovori s številnimi uglednimi proizvajalci, vključno z Iveco Defense iz Italije, UROVESA iz Španije, Nurol Makina in BMC iz Turčije, Elbit Systems iz Izraela ter z ameriškima proizvajalcema Oshkosh Defense in Lockheed Martin. Na koncu so se odločili za eno od ameriških vozil – JLTV.

Pri izboru je črnogorsko obrambno ministrstvo upoštevalo izkušnje črnogorskih vojakov z vozili, ki jih uporabljajo v mednarodnih misijah in na vajah. Ameriški proizvajalec Oshkosh Defence je bil že v začetku razpisa deležen precejšnje pozornosti in naklonjenosti, saj je ima njihovo vozilo dobro protiminsko zaščiteno, črnogorski vojaki pa so ta vozila uporabljali v misiji Resolute Support NATO v Afganistanu.

Pehotne enote Črnogorske vojske so trenutno opremljene s 6 kolesnimi oklepniki BOV-VP M86, 4 lahkimi oklepniki Achleitner RCV survivor (vozilo je nastalo v sodelovanju med nemškim Rheinmetall MAN Military Vehicles in avstrijskim Achleitnerjem), 16 terenskimi vozili Achleitner MMV survivor (na osnovi Toyotinih terencev, s kakršnimi je opremljena tudi Slovenska vojska) in 6 lahkimi oklepnimi vozili Mercedes-Benz LAPV 5.4 enok, ki jih jim je podarila Nemčija septembra 2018, vredna pa so 2,2 milijona evrov.

Pred dnevi smo pisali tudi o predstavitvi novih daljinsko vodene oborožitvene postaje (ORCWS) proizvajalca Elbit Systems odhajajočemu obrambnemu ministru Predragu Boškoviću. Nova oborožitvena postaja bo namenjena namestitvi na lahka taktična vozila Oshkosh Defense JLTV 4×4, izraelski proizvajalec pa naj bi jih kmalu dostavil oboroženim silam Črne gore (več v članku: Črna gora prikazala Elbitov ORCWS za nove oklepnike JLTV).

Pripravila: A. Knific, Igor Božinovski, foto: MOD Crne Gore

 

Povezani članki