Črna gora prikazala Elbitov ORCWS za nove oklepnike JLTV

by Urednik

OBOROŽITVENE POSTAJE ZA OKLEPNIKE JLTV 4X4

Daljinsko vodene oborožitvene postaje (ORCWS) proizvajalca Elbit Systems, namenjena namestitvi na skupna lahka taktična vozila Oshkosh Defense JLTV 4×4, bo izraelski proizvajalec kmalu dostavil oboroženim silam Črne gore (VCG, Vojska Crne Gore), pred dnevi pa so pripravili predstavitev Elbitove ORCWS odhajajočemu obrambnemu ministru države Predragu Boškovića, je na spletni strani obvestilo črnogorsko ministrstvo za obrambo.

Na predstavitvi v vojašnici Milana Šaranovića v Danilovgradu so prikazali eno od prvih štirih ORCWS, dostavljenih v Črno goro. Elbitova orožna postaja je zasnovana za namestitev na vozilo JLTV brez posegov na strehi, ORCWS pa je oborožen z enim težkim  mitraljezom M2A1 .50 (12,7 × 99 mm NATO), 6 lanserji dimnih granat in popolnoma integriranim elektrooptičnim sistemom z visoko zmogljivo dnevno/nočno kamero.

Predstavitev je bila opravljena pred pričakovano dobavo prvih 20 od 67 skupaj vozil Oshkosh Defense JLTV, za katere sta Bošković in ameriška veleposlanica v Podgorici Judy Rising Reinke oktobra 2019 podpisala sporazum o dobavi v vrednosti dobrih 36 milijonov  USD. Po nadaljnjem dogovoru je obrambno ministsrtvo sklenilo tudi ločen sporazum v višini 31.766.527 EUR z izraelsko vlado za dobavo sistemov ORCWS Elbit Systems Vojski Črne gore skupaj z orožjem in opreme, vzdrževanjem, usposabljanjem in izobraževanjem.

Čeprav podrobnosti dogovora z Izraelom niso bile razkrite, je Bošković oktobra v intervjuju za nacionalno radiotelevizijo RTCG oktobra 2019 napovedal, da bo “Črna gora pridobila 55 vozil JLTV v osnovni konfiguraciji, 8 v konfiguraciji za protioklepni boj in preostale 4 v medicinski in poveljniški konfiguracije. ” Ta izjava nakazuje, da je prikazani ORCWS zelo verjetno namenjen osnovno konfiguriranim vozilom.

Vrsta protitankovskega orožja, načrtovana za protioklepne različice JLTV Vojske Črne gore, ni znana, vendar je zelo verjetno, da se bo Podgorica prav tako odločila za  izraelskega proizvajalca – za Rafael Advanced Defense Systemsove protioklepne vodene rakete spikeLR II (ATGM) vrste ”izstreli – pozabi”.

Z dobavo prvih 20 JLTV-jev bo majhna balkanska država, ki se je Natu pridružila leta 2017, postala prva evropska uporabnica JLTV – še pred Slovenijo (38) in Severno Makedonijo (33), ki imata tudi Naročena ta vozila. Za razliko od Črne gore pa sta se drugi dve republiki nekdanje Jugoslavije odločili, da bosta svoje JLTV-je oborožili s Kongsberg Defense & Aerospaceovimi orožnimi postajami  M153 protector CROWS (Common Remoted-Weapon Station), oboroženimi s težkim mitraljezom M2A1 heavy barrel .50 (12,7 × 99 mm NATO) in Sacovimi avtomatskimi bombometi  Mk 19 40-mm ali lahkim mitraljezom FN Herstal M240 7,62×51 mm Nato.

V vojski Črne gore bodo z vozili  JLTV opremili sile, ki jih je država deklarirala Natu – 1. pehotno četa v Nikšiću in 2. pehotno četo v Pljevlju.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD Crne Gore

Povezani članki