Defexpo 2020: UVZ predstavil nadgrajeno orožno postajo AU-220M

by Urednik

DALJINSKO VODENE BOJNE POSTAJE ZA OKLEPNIKE ARMATA

Rusko podjetje Uralvagonzavod (UVZ) je na obrambni razstavi Defexpo 2020 v Luknowu na severu Indije, ki je tokrat potekala že petič, predstavilo nadgrajeno različico svoje daljinsko vodene bojne postaje Burevestnik AU-220M.

Georgy Zakamennykh, generalni direktor UVZ-ovega raziskovalnega inštituta TsNII Burevestnik, je predstavnikov medijev povedal, da ima nadgrajena daljinsko vodena bojna postaja povečano ognjeno moč še zlasti proti ”težjim” ciljem.

Glavno orožje bojne postaje je top kalibra 57 mm, ki na bojišču lahko uničuje skoraj vse vrste ciljev, razen najtežjih, dobro zaščitenih oklepnikov. Za napade na glavne bojne tanke in težke artilerijske sisteme (samovozne havbice) pa lahko postajo opremijo s parom protitankovskih vodenih raket ataka ali krizantema.

Top 57 mm ima doseg približno do 14,5 km in hitrostjo streljanja 80 granat na minuto se polni z nabojnikom strelivo, v katerem je do 80 granat za različne namene, od fragmentacijskih (ki eksplodirajo nad ciljem) do kumulativnih in vodenih. Posadka vozila z nameščenim bojnim modulom s topom 57 mm lahko strelja tako v gibanju, kot med plovbo (amfibija) tako podnevi kot​​ponoči.

Po poročanju UVZ je daljinsko vodena bojna postaja AU-220M namenjena za opremo tako obstoječih kot tudi prihajajočih naprednih oklepnih platform, vključno s težko  bojno platformo – vozilom armata (HIFV). Bojni modul AU-220M tako že vgrajujejo v armate. Na sejmu so prikazali tudi različico bojnega modula Burevestnik AU-220M, namenjeno oborožitvi manjših površinskih plovil.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki