Delegacija MORS obiskala slovenske vojake na misiji KFOR

by Urednik

OBRAMBNI MINISTER VEBER IN NAČELNIK GŠ SV OSTERMAN NA OBISKU NA KOSOVU

30. kontingent Slovenske vojske v operaciji Kfor na Kosovu je bil v petek, 12. decembra 2014, deležen predprazničnega obiska slovenske delegacije, sestavljene iz vodstva Ministrstva za obrambo (MORS) na čelu z ministrom za obrambo Jankom Vebrom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV) generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom ter članov Odbora za obrambo Državnega zbora.

Delegacija je naprej obiskala bazo Film City v Prištini, kjer so se srečali s slovenskimi pripadniki, ki so zbranim predstavili aktivnosti in možnosti za nadaljnje sodelovanje na Kosovu, in poveljnikom Kforja generalmajorjem Francescom Paolom Figliuolom, ki je izpostavil dobro usposobljenost pripadnikov Slovenske vojske, njihovo prizadevnost in profesionalnost. Minister Veber se je s poveljnikom Kforja pogovoril o trenutnih političnih, gospodarskih in varnostnih razmerah na Kosovu ter vlogi in aktivnostih sil Kforja. Za Slovenijo je stabilna regija strateškega pomena,  zato bo še naprej podpirala Kosovo na poti napredka. Kljub izboljšanju razmer je operacija Kfor še vedno pomemben dejavnik stabilnosti, za Slovenijo pa prioriteta delovanja v mednarodnih operacijah in na misijah.

Glavnino pripadnikov 30. slovenskega kontingenta, ki skupaj šteje 306 pripadnikov, je delegacija obiskala v bazi Villaggio Italia v Peći. V nagovoru zbranim pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske je minister Veber izrazil zadovoljstvo z doseženim v petnajstletnem delovanju Slovenske vojske na Kosovu. Kot je poudaril, so bolj kot številčnost v ospredju motiviranost, prizadevnost in kakovostno opravljanje nalog, kar dodatno potrjujejo tudi pohvale tako visokih predstavnikov Kosova in lokalnega prebivalstva kot poveljniške strukture Kforja. Ob bližajočem se prazničnem obdobju so člani delegacije pripadnicam in pripadnikom ter njihovim najbližjim v domovini zaželeli mirne in prijetne praznike ter uspešno leto 2015.

Minister Veber se je z delegacijo srečal tudi s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnikom Carlom Cavallijem, katerega namestnik je že nekaj rotacij poveljnik slovenskega kontingenta, izmenjali so poglede na aktualne razmere na Kosovu in vlogo operacije. V pogovorih so se zbrani dotaknili tudi zagotavljanja varnosti ob različnih naravnih in drugih nesrečah, pri čemer ima Slovenija dobre izkušnje s sodelovanjem pripadnikov Slovenske vojske. Sodelovanje med Slovensko in Italijansko vojsko sta sogovornika ocenila kot vzajemno koristno, kar dodatno krepi dvostranske odnose med državama.

Predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Peter Vilfan je ob obisku poudaril koristnost takšnih obiskov tudi za delovanje odbora, saj se njegovi člani lahko neposredno seznanijo z delom slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in na misijah. Ob tem je še dejal, da je vesel, da je bilo v pogovorih z najvišjimi predstavniki Kforja večkrat pohvaljeno delovanje naših pripadnikov na tej misiji.

30. kontingent Slovenske vojske je naloge prevzel 30. oktobra letos. Naloge kontingenta ostajajo nespremenjene ter vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, patruljiranje, ukrepe stalne pripravljenosti in zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, pa tudi varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan v Visokih Dečanih. Glavnino 30. kontingenta sestavljajo manevrski četi 74. pehotnega polka, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element z logističnimi elementi čet. Nekaj pripadnikov delo opravlja v poveljstvu operacije Kfor v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki Slovenske vojske delujejo v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj, Ferizaj in Priština.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki