Do konca leta lahko ZDA zmanjka zalog prenosnih sistemov stinger in javelin

by Urednik

TEŽAVE AMERIŠKIH PROIZVAJALCEV OROŽJA

Do konca leta lahko ZDA zmanjka lastnih zalog prenosnih protiletalskih raketnih sistemov kratkega dosega (MANPADS) stinger in prenosnih protioklepnih vodenih raketnih sistemov (ATGM) javelin, ki jih Washington aktivno dobavlja Kijevu, saj naj bi ameriška obrambna industrija ne zmogla pospešiti njihove proizvodnje. O tej temi razpravljajo avtorji članka, ki ga je objavila agencija Bloomberg.

Ameriški medij kot glavni razlog za to stanje navajajo nepopoln logistični sistem. Bloomberg meni, da je napačno, da je dobava komponent za proizvodnjo orožja zaupana omejenemu številu dobaviteljev, še posebej, ker so se nekateri izkazali za nezanesljive. Zaradi rasti dobav ameriškega orožja Ukrajini, katerega pomemben delež predstavljajo ATGM javelin in MANPADS stinger, njihove lastne zaloge lahko hitro usahnejo.

Bloomberg predlaga ameriškim oblastem, da sprejmejo zakon o proračunskem financiranju vojaških zalog, Pentagonu pa omogočijo sklepanje dolgoročnih pogodb z obrambnimi podjetji, da bodo ta sredstva vložila v širitev proizvodnih zmogljivosti. Z drugimi besedami: ameriški novinarji ”zahtevajo”, da vlada dodeli dodatna sredstva za vojaške potrebe. Kot da lobirajo za interese ameriških obrambnih podjetij, ki jim je oboroženi spopad v Ukrajini postal precejšen vir dobička. Od začetka vojaške posebne operacije Ruske federacije v Ukrajini se je obseg naročil zanje hitro povečal, kar je postalo pravi “jackpot” za ameriški vojaško-industrijski kompleks in dvignilo vrednost njihovih delnic.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki