Dodatnih 40 pehotnih bojnih vozil marder za Ukrajino

by Urednik

VELIKO NAROČILO NEMŠKE VLADE

Nemška vlada je naročila Rheinmetallu, da Ukrajini dobavi še 40 pehotnih bojnih vozil marder. Naročilo, oddano avgusta 2023, je vredno visoko dvomestno številko milijonov evrov.

Rheinmetall nadaljuje z delom na prenovi teh starejših vozil in zagotavlja, da bo najnovejša serija (brezplačnih) vozil marder lahko dostavljena Ukrajini v skladu s pogodbo iz leta 2023. S tem naročilom je skupno število vozil marder, ki jih bo Rheinmetall dobavil Ukrajini, naraslo na osemdeset: 21. marca 2023 je podjetje že poslalo prvih dvajset bojnih vozil pehote, ki jih je naročila nemška vlada za Ukrajino. Poleg tega je bilo junija 2023 naročenih še dvajset Rheinmetallovih pehotnih bojnih vozil – trenutno so v remontu in dobavi.

Vozila, ki so na voljo, so prenovljeni sistemi marder 1A3, ki so bili prej v lasti Bundeswehra. Že spomladi 2022 je Rheinmetall na lastne stroške začel obnavljati za gosenična bojna vozila pehote v stanje takojšnje bojne pripravljenosti. V Rheinmetallovih tovarnah v Kasslu in Unterlüßu že potekajo dela, skupina lahko dobavi do deset bojnih vozil pehote na mesec. Pehotno bojno vozilo marder, razvito za Bundeswehr in še vedno v službi nemške vojske, sodi med najzanesljivejše oborožitvene sisteme te vrste. Vozilo, ki se je stalno posodabljalo, je bilo v svoji karieri večkrat podvrženo bojnim nadgradnjam.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki