Druga baterija S-400 bo v Turčiji sredi septembra

by Urednik

BO TURČIJA NAROČILA DODATNE RUSKE S-400 ALI AMERIŠKE MIM-104 PATRIOT?

Turški obrambni minister Hulusi Akar jesporočil, da dobava ruskega raketnega sistema zračne obrambe S-400 poteka po načrtih in da bo pošiljka celotne druge baterije prispela sredi septembra.

“Kot veste, bomo kmalu prejeli bataljon prvih dveh baterij raketnega sistema S-400. Prvo smo že prejeli in jo zdaj razporejamo. Dobava druge baterije se je pred kratkim začela. Vse poteka po načrtu,” je turški obrambni minister Akar povedal za kanal NTV in dodal, da z dobavami ni težav.

Rusija je s 27. avgustom 209 začela dobavo druge baterije raketnega sistema zračne obrambe S-400, ki jih s transportnimi letali dovažajo v letalsko bazo Murted blizu Ankare. Dobava komponent za prvo turško baterijo S-400 je bila izvedena med 12. in 25. julijem 2019, za dobavo pa je bilo potrebno več kot 30 poletov transportnih letal.

Rusija je sicer že v septembru 2017 sporočila, da je bila s Turčijo sklenjena pogodba o dobavi raketnega sistema S-400 v višini 2,5 milijarde dolarjev. Turška vojska bo v oborožitev sprejela dva bataljona (4 baterije), pogodba med Moskvo in Ankaro pa določa delni prenos proizvodnih tehnologij Turčiji.

Ob tem pa je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, med obiskom Strateškega foruma Bled 2019, ki danes in jutri poteka v Sloveniji, izjavil, da bi Turčija lahko kupila dodatne raketne sisteme zračne obrambe S-400. “Danes potrebujemo več sistemov, dokler ne bomo mogli izdelati svojih. In če bomo lahko kupili od ZDA, bomo kupili sisteme patriot. Če ne, potem bomo kupili več S-400. Smo neodvisna država,” je dejal Cavusoglu.

Ob tem spomnimo, da je prav turški nakup ruskih raketnih sistemov S-400 skrhal odnose med Ankaro in Washingtonom, ZDA pa so v odgovor Turčiji prekinile dobave lovcev 5. generacije F-35 in šolanje turških pilotov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki