Evropa razvija nov oklepnik iz kompozitnih materialov

by Urednik

V PROJEKTU OKLEPNIKA IZ LAHKIH MATERIALOV SODELUJE 5 DRŽAV

Evropska obrambna agencija EDA začenja 15-mesečno raziskovalno študijo kompozitnih tehnologij za konstrukcijo oklepnega vozila L-AMPV. Pri  nekaterih sodobnejših oklepnih vozilih, kot na primer britanski foxhound, se že uporabljajo kompozitni materiali, kar pa zvišuje ceno teh vozil. 

V tehnološkem projektu L-AMPV (Lightweight Armoured Multi-Purpose Vehicles) sodeluje pet držav. Projekt vodi Nemčija, v njem pa so še Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija. Kot so povedali predstavniki Evropske obrambne agencije, je namen projekta uvajanje lahkih materialov, kot so ogljikovi kompozitni materiali, ojačeni s polimeri (CFPR) ter drugi lahki materiali, da bi naredili zgradbo večnamenskega oklepnega vozila lažjo in bi povečali mobilnost vozila ter pridobili prostor za dodaten tovor ali za zaščito.

Evropska obrambna agencija je projekt klasificirala pod oznako B, načrtuje pa 15-mesečno študijo, ki naj bi jo zaključili v prvi četrtini leta 2017, zanjo pa so namenili milijon evrov. V študijo je vključenih 10 podjetij, (industrijski) koordinator je nemški Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ostalih devet podjetij pa je: Airborne, Camattini Meccanica, CEIIA, IABG, IVECO, Scania Netherland, Tecnalia, TNO in UROVESA.

Projekt L-AMPV ima dve fazi, v prvi se bodo podrobneje posvetili materialom, masi, velikosti in ceni uporabljenih komponent za izgradnjo, obenem pa bodo izdelali uporabnostno analizo, prav tako pa tudi proučili in raziskali, katero orožje naj bi sodilo na takšno lahko oklepno vozilo. Ne nazadnje bodo v sklepnem delu prve faze pripravili tudi predloge za drugo fazo. V drugi fazi naj bi potem izdelali demonstratorja eksperimentalne tehnologije lahkega oklepnega vozila.

Pripravil: B. Knific, foto: KMW, Wikipedia

Povezani članki