Finci bodo tanke leopard 2A6 usmerili proti Sankt Petersburgu

by Urednik

ZAKAJ FINCI KUPUJEJO NIZOZEMSKE TANKE LEOPARD 2A6

Nizozemska vojska je Finski prodala še preostanek tankov leopard 2A6. Finski minister za obrambo je namreč potrdil predlog nakup 100-ih nizozemskih glavnih bojnih tankov leopard 2A6NL.

Finska bo nove tanke prejela skupaj z rezervnimi deli (za 10 let), simulatorji, posebnimi orodji, opremo za testiranja in strelivom. Skupna vrednost tankov je 200 milijonov evrov (271 milijona USD), kar je manj kot 2 milijona evrov na tank. Tanki leopard 2A6 bodo Finski vojski dostavljeni med letoma 2015-2019.

Trenutno imajo finske obrambne sile okoli 125 starejših tankov leopard 2A4, ki so jih kupili od presežnih nemških zalog leta 2003. Z novimi tanki leopard 2A6 nameravajo v Finski vojski nadomestiti nemške leoparde, saj so ti stari že več kot 20 let. Različico tanka leopard 2A4 so namreč prenehali izdelovati že leta 1992, Finci pa bi za njihovo popolno obnovo in modernizacijo morala odšteti približno 5 milijonov evrov za tank. Tako ne čudi, da so se odločili za nakup nizozemskih leopardov.

Predstavnik Finske vojske je ob novici povedal, da ima novi model 2A6 boljše manevrske sposobnosti, boljšo zaščito, boljšo ognjeno močjo in izboljšan namerilni sistem glede na starejši model leopard 2A4. “Finska vojska bo s temi tanki lahko tvorila udarno oklepno enoto. V primeru finskega vstopa v zvezo Nato bo ta tankovska enota usmerjena proti Sankt Petersburgu,” je še dodal.

Vsekakor je ta izjava razburila ruski vojaški vrh, saj je Finska ena izmed redkih uporabnic njihovih oborožitvenih sistemov iz zahoda. Finske letalske sile so imele v svojih enotah do pred leti tudi ruske lovce MiG-21, sedaj pa se zanimajo za ruske suhoje. Finska vojska tudi že vrsto let uporablja rusko oklepno tehniko, tanke T-55 inT-72, bojna pehotna vozila BMP-1 in BMP-2, protiletalske sisteme “buk” in prenosne raketne sisteme igla. Z vsemi rezervnimi deli in ustreznim tehničnim vzdrževanjem te tehnike jih podpira ruska vojaška industrija.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Finska kupuje 100 tankov leopard 2 in večcevne raketomete M270

Finska kupuje 100 tankov leopard 2 in večcevne raketomete M270
Finska je napovedala, da bo v začetku prihodnjega leta od Nizozemske kupila 100 rabljenih glavnih bojnih tankov leopard 2A6.

Finska in Rusija bosta sodelovali na obrambnem področju

Rusija in Finska se dogovarjata za tesnejše sodelovanje na obrambnem področju, Finska se namreč zanima za ruske lovce Suhoj, Rusija pa za finska oklepna vozila Patria AMV.

Povezani članki