Finska vojska naročila izraelske maskirne mreže

by Urednik

FINSKA VOJSKA JE AROČILA MASKIRNE MREŽE ZA GOZD, MESTO IN SNEŽNE RAZMERE

Finsko ministrstvo za obrambo je pri izraelskem podjetju Israel Fibrotex Technologies (IFT) naročila za 7,5 milijona evrov (10,28 milijonov USD) maskirnih mrež.

Koliko izraelskih maskirnih mrež bo dobila Finska vojska ni znano, vendar pa pogodba omogoča, da Finska do leta 2018 naroči dodatne kamuflaže pri podjetju IFT za dodatnih 27,5 milijona evrov (37,7 milijona USD).

Prve kamuflažne mreže bo Finska vojska dobila že v drugem četrtletju leta 2014, dobave pa naj bi se zaključile v roku enega leta. Finsko ministrstvo za obrambo je pri izraelskem podjetju IFT naročilo tri vrste multispektralnih maskirnih mrež: sneg, mesto in gozd. Kamuflažne mreže so izdelane tako, da lahko prikrijejo predmete v vidnem, ultravijoličnem, infrardečem, toplotnem in radarskem valovnem spektru, kar zmanjšuje verjetnost njihovega odkritja.

Kamuflažne mreže za Finsko vojsko naj bi bile razvite posebej za delovanje v območju nordijskega podnebja. Odločitev za nakup izraelskih omrežja je bila sprejeta na podlagi javnih razpisov, ki so potekali novembra 2013, pogodbo pa naj bi podpisali decembra.

Pripravil: A. Knific, foto: IFT

V februarski številki revije Obramba, predstavljamo slovensko podjetje UF PRO, ki razvija oblačilne sisteme, namenjene za taktično uporabo na prostem.

.

Slovensko podjetje LandCamo se ukvarja z razvojem maskirnih vzorcev, za katere se zanimajo tudi v tujini. Idejni oče in snovalec novih maskirnih vzorcev je Brane T. Červek.

.

Povezani članki