Francoski predsednik Ukrajini obljubil lahke ”kolesne” tanke AMX-10RC

by Urednik

PRVI ZAHODNI ”TANKI” ZA UKRAJINSKO VOJSKO


Francija bo Ukrajini dobavila težka oklepna vozila AMX-10RC, imenovana tudi lahki kolesni tanki, poroča AFP, ki se sklicuje na vir v administraciji francoskega predsednika.

Odločitev o dobavi  lahkih kolesnih tankov AMX-10RC Ukrajini je francoski predsednik Emmanuel Macron sporočil v nedavnem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot so sporočili iz Elizejske palače, se Pariz strinja s povečanjem vojaške pomoči Ukrajini z dobavo lahkih tankov AMX-10 RC oboroženim silam Ukrajine.

AMX-10RC je šestkolesni oklepnik ali težak oklepnik francoske proizvodnje. Razvilo ga je podjetje Satory Military Vehicles po posebnem naročilu francoske vojske kot oklepno izvidniško vozilo, ki se lahko spopade tudi z oklepnimi vozili. Oklepna vozila tega tipa so izdelovali od leta 1976 do 1994. Trenutno je AMX-10RC še vedno v službi francoske vojske.  Ta oklepna vozila uporabljajo še vojske Savdske Arabije, Maroka, Katarja, Indonezije, Združenih arabskih emiratov, Singapurja in Kameruna. 

Francija že od začetka posebne vojaške operacije Ukrajini zagotavlja obsežno vojaško pomoč. Tako je Ukrajina od Francozov dobila samohodne topniške naprave, protiletalske topove, havbice, veliko količino streliva in opreme,  govorijo pa tudi o primerih sodelovanja francoskih plačancev v sestavah oboroženih sil Ukrajine.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki