“Gamsi” in “puščavske podgane” se urijo v slovenskih gorah

by Urednik

VOJAŠKA VAJA GORSKEGA BOJEVANJA “ZVEZDA TRIGLAVA” (TRIGLAV STAR)

Od 13. do 26. septembra 2015 na Gorenjskem poteka bilateralna vojaška vaja “Zvezda Triglava” (“Triglav Star”), na kateri se slovenski in britanski vojaki usposabljajo iz vsebin gorskega bojevanja. 

Na vaji sodeluje 50 pripadnikov 132. gorskega polka (“gamsi”) Slovenske vojske in 150 pripadnikov oboroženih sil Velike Britanije iz pehotnega bataljona (3rd Battalion The Princess of Wales’s Royal Regiment) iz sestave 7. pehotne brigade, ki nosi oznako “puščavske podgane” in nadaljuje tradicijo slavne britanske 7. oklepne divizije (“puščavske podgane”), ki se je v 2. svetovni vojni bojevala v severni Afriki. Vojaki so nastanjeni v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in se usposabljajo na strelišču in vadišču Mačkovec ter po okoliških planotah in hribih. “Gamsi” in “puščavske podgane” bodo izvajali različne aktivnosti, kot so orientacija, nočno patruljiranje, pohod na Triglav, zaseda, izvidovanje …

V torek, 15. septembra, sta udeležence vaje na vadišču Mačkovec obiskala namestnika načelnikov generalštabov britanske in slovenske vojske, general Sir Stuart Peach in generalmajor Alan Geder. Pred tem je gosta sprejel načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, pogovor je tekel o možnostih dvostranskega sodelovanja med vojskama na področju usposabljanja in izobraževanja, v nadaljevanju si je britanski general ogledal tudi Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah na Gorenjskem.

General Sir Stuart Peach: S Slovensko vojsko smo tesni prijatelji že mnogo let. Navdušen sem, da sem obiskal to vajo in si ogledal naše poklicne vojake in pripadnike rezerve, kako se skupaj s slovenskimi vojaškimi gorniki usposabljajo v Sloveniji. Veselimo se takšnega usposabljanja v Sloveniji in dela s Slovensko vojsko, kar bo gotovo imelo koristi za obe vojski. V britanski vojski nimamo posebnih enot za gorsko bojevanje, so pa kraljevi marinci usposobljeni za bojevanje v arktičnem in gorskem okolju. Tako je omenjena vaja za nas redka in zelo dobra priložnost za pridobivanje znanja o gorskem bojevanju, hkrati pomeni za naše poklicne vojake in rezerviste bogat nabor raznovrstnega usposabljanja. Pomembno je tudi sporočilo zavezniške solidarnosti z našimi partnerji in prijatelji v Sloveniji. Zanima nas sodelovanje z Nato Centrom odličnosti za gorsko bojevanje, zato sem ga z veseljem obiskal in se seznanil s konceptom delovanja ter prihodnjimi načrti.

Vojaško vajo “Zvezda Triglava” bomo v prihodnjih dneh še podrobneje predstavili na naši spletni strani, obširnejši prispevek o “gamsih” iz 132. gorskega polka Slovenske vojske pa pripravljamo za tiskano izdajo revije Obramba. Za konec naj spomnimo, da bodo sive baretke kmalu praznovale: 21. september je dan slovenskih vojaških gornikov.

Besedilo in foto: Jure Mikelj

 

9. festival vojaške zgodovine v Pivki

 

Povezani članki