Hrvaška oborožuje oklepna vozila Patrie AMV 8×8

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA BO NA OKLEPNIKE PATRIA NAMESTILA NOVE BOJNE POSTAJE

Odbor za obrambo hrvaškega sabora je podprl namero Ministrstva za obrambo Republike Hrvaške o nakupu daljinsko upravljanega oborožitvenega sistema – bojne postaje (RCWS) s topom 30 mm in dvojnim lanserjem protioklepnih raket. S tem naj bi tudi sklenili oboroževanje oklepnikov Patria AMV 8×8, ki ga ja Hrvaška začela že leta 2007, poroča hrvaški spletni portal OBRIS.

Večina hrvaških oklepnikov Patria AMV 8×8 je sicer oborožena s Kongsbergovimi bojnimi postajami z mitraljezom 12,7 mm (Kongsberg M151 protector – podobno kot patrie Slovenske vojske). Za osem »najmočnejših« oklepnikov pa načrtujejo močnejšo oborožitev, za katero so namenili 114 milijonov kun (15,053 milijona evrov). S prvo bojno postajo naj bi opremili vozila 8×8 v letu 2016, preostalih sedem oklepnikov, vse je po licenci izdelalo hrvaško podjetje  Đuro Đaković, pa bi sledilo v letu 2017.

Natečaj je javen in odprt za vse, pred končno izbiro pa bodo strokovnjaki iz Oboroženih sil Hrvaške testirali vse ponujene bojne postaje. Zanimivo, v tem smislu se je odzval tudi eden od članov odbora za obrambo sabora Hrvaške, da bo oborožitveni sistem (seveda skupaj z namerilnim sistemom ipd.) stal več kot je v osnovi stala ena patria. Precej drage so tudi protioklepne rakete, ena velja približno 80.000 evrov. Hrvaška je sicer v začetku načrtovala skupaj 16 tako opremljenih patrij, zaradi visoke cene pa so načrt prepolovili. Za podobno oborožitev se je ogrevala tudi Slovenska vojska (na konkurentu Patri AMV – prototipnem krpanu 8×8 ravenske Sistemske tehnike – je bila nameščena oborožitvena postaja izraelskega proizvajalca Rafale s topom 30 mm ATK Mk.44, sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in dvema protioklepnima raketama spike-LR; kasneje je tako konfiguracijo za oklepnike pandur II – krpan 8×8 je bil licenčni proizvod tega vozila – naročila Češka).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki