Indija ima velike težave pri razvoju havbice dhanush 155mm

by Urednik

ŽE NAROČENE VLEČNE HAVBICE NEUSPEŠNE NA TESTIRANJIH

V Indiji so v preteklih razvili vlečno havbico dhanush 155mm, ki pa že večkrat ni uspešno prestala testiranj in je neprimerna za bojno uporabo, so medijem zaupali anonimni viri iz vrst Indijske vojske.

Indija je sicer že pred dobrim letom dni oddala naročilo za 114 vlečnih havbic dhanush 155mm. Pogodba je vredna 2 milijardi dolarjev, dobavljene pa naj bi bile med koncem leta 2017 in letom 2019. Upali so, da bodo sčasoma s 414 havbicami dhanush 155mm zamenjali celoten arsenal havbic FH-77B 155 mm. Indijska vojska je med leti 1986-1991 naročila kar 410 švedskih havbic fälthaubits 77 (FH-77), trenutno jih je v uporabi le še 200, ki so jih uporabili tudi  za razvoj indijske (izboljšane) havbice dhanush 155mm. Indija je namreč kupila načrte te havbice.

Havbica dhanush 155mm (45 kalibrske) ni prestala  zadnjih treh preizkusov v zadnjih treh mesecih, ko je granato ob izstrelitvi zadela plinsko zavoro na koncu cevi pri eni od šestih prototipnih havbic, ki so bile vključene v testiranja. Podobno se je zgodilo že pri preizkušanjih v maju.

Plinska zavora na koncu cevi skupaj s hidravlično zavoro skrbi za zmanjšanje odsuna orožja in posledično hitrejše ognjeno delovanje. Zakaj pri indijski havbici dhanush 155mm ob izstrelitvi granate slednja zadane plinsko zavor še ni razjasnjeno, možnosti pa je lahko več – napačno strelivo, preobremenitev havbice (prepogosto streljanje)…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki