Indija načrtuje nakup skoraj 500 tankov T-90MS

by Urednik

BODO RUSKE TANKE T-90MS LICENČNO IZDELOVALI V INDIJI?

Komisija za vojaške nabave Ministrstva za obrambo Indije je odobrila sporazum o nakupu 464 ruskih glavnih bojnih tankov T-90MS, za katere Indijci pričakujejo ceno približno 2 milijardi dolarjev, kar pomeni 4,3 milijona dolarjev za tank, je objavil dnevnik Times of India.

Kot so še poudarili, pričakujejo tudi licenčno sestavljanje tankov T-90MS v Indiji. Odobritev Komisije za vojaške nabave je nujna faza v postopku javnih nabav, ki pa še ne zagotavlja posla, vendar pa omogoča začetek konkretnih pogovorov s potencialnim dobaviteljem.

Že pred tem so ruske RIA Novosti, sklicujoč se na vire iz Uralvagonzavoda – proizvajalca tankov T-90MS, poročale, da se Indijci zanimajo za te sodobne oklepnike. Trenutno ima Indijska vojska v oborožitvi glavne bojne tanke T-72 in T-90. Tank T-90MS je najnovejša izvozna različica tanka T-90, ki so mu dodali še razpršni izstrelek z daljinsko detonacijo, kar zagotavlja učinkovitejše delovanje proti živi sili.

Ameriški spletni portal National Interest pa je tank T-90 (’’Vladimir’’) uvrstil med pet ’’najmočnejših’’ na svetu, kot njegovo največjo prednost pa navajajo velik domet. Top D-81TM (2A46) kalibra 125 mm je izjemno učinkovit pri streljanju na daljavo zaradi specifičnih lastnosti cevi, navajajo v National Interestu.  Balistični računalnik, ki upravlja sistem ognja, pri streljanju upošteva vse podatke o krivljenju cevi, kar daje topu večjo natančnost pri intenzivnem streljanju in kompenzira deformacije cevi zaradi pregrevanja. Njegova naslednja prednost je namestitev protioklepnih raket na tanku – lasersko vodenih izstrelkov refleks-M (9K119M), ki prebijejo oklep debeline več kot 700 mm na oddaljenosti 5 km.

Po mnenju ameriškega analitika Kylea Mizokamija, pisca članka o ruskem T-90, ostaja po hladni vojni ’’nesporni kralj’’ med tanki še vedno ameriški M1 abrams (vprašanje pa je, v kolikšni meri se s tem strinjajo Nemci, ki ponujajo najnovejšo različico tanka leopard 2A7…). Prednost abramsov naj bi bila predvsem v njihovih bojnih izkušnjah, saj so jih Američani uporabljali v dveh najobsežnejših ameriških vojaških operacijah po drugi svetovni vojni: v vojni v Perzijskem zalivu leta 1991 in potem še v vojni v Iraku od leta 2003 do 2010. Irak so abramsi prestali brez vsakršne izgube, navaja ameriški analitik Kyle Mizokami v National Interestu. Mizokami še meni, da je najsodobnejši evropski tank leopard 2, ki je po svojih lastnostih podoben abramsu, vendar je slednji težji in ima boljšo zaščito. Med pet najboljših tankov na svetu pa uvršča še izraelski tank merkava IV in britanskega challenger 2.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki