Indija predstavila arjunov katapult

by Urednik

.

INDIJA RAZVIJA SAMOVOZNO HAVBICO NA PODVOZJU TANKA ARJUN

 

Na obrambni razstavi Defexpo 2014 v New Delhiju je indijsko podjetje DRDO predstavilo novo samohodno havbico kalibra 130 mm na tanka arjun MK1.

Na podvozje indijskega glavnega bojnega tanka arjun MK1 so namestili ruski top M-46 130 mm. Novo samovozno havbico so pri proizvajalcu Defense Research and Development Organization (DRDO) poimenovali arjunov katapult. Na stranskem in prednjem delu havbice so namestili dodaten oklep, ki zagotavlja zaščito posadki na ravni STANAG 2.

Z to 130 mm havbico želijo nadomestiti podobno samovozno havbico nameščeno na podvozju zastarelega tanka vijayanta, ki jih v Indijski vojski uporabljajo v dveh artilerijskih polkih.

Arjunov katapult na strelišču

 Samovozovno havbico arjunov katapult so začeli testirati na vadbiščih v novembru leta 2012, le 4 mesece po prejemu zahteve Indijske vojske, za letos spomladi pa načrtujejo finalna testiranja, v katera bo vključena tudi Indijska vojska.  Če bodo testiranja uspela, namerava Indijska vojska naročiti 40 takšnih samovoznih havbic, z njimi pa opremiti dva artilerijska polka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Streljanje s havbico arjunov katapult

Povezani članki