Indija preklicala naročilo izraelskih izstrelkov spike

by Urednik

VZROK ODPOVEDI 500 MILIJONOV USD TEŽKEGA NAROČILA ŠE NI ZNAN

Indijsko obrambno ministrstvo je uradno preklicalo 500 milijoni dolarjev vreden dogovor za nakup izraelskih protitankovskih vodenih izstrelkov spike. Izraelski proizvajalec Rafael je na indijskem razpisu ponudil 8000 izstrelkov spike in 300 lanserjev.

Po poročanju izraelske strani, so 3. januarja 2018 prejeli uradno izjavo o preklicu dogovora o dobavi protitankovskih vodenih izstrelkov spike, kljub temu, da so izpolnjevali vse potrebne zahteve na razpisu. Spike je bil izbran kot zmagovalec “po dolgem in dolgotrajnem procesu ter v skladu z vsemi indijskimi predpisi o javnih naročilih,” še dodaja izraelska stran.

Do preklica naročila je prišlo manj kot dva tedna pred načrtovanim tridnevnim obiskom (napovedan za 14. – 16. januar 2018) izraelskega premierja Benjamina Netanyahu v Indijo. Vzrok za odpoved nakupa izstrelkov spike še ni znan.

Kljub odpovedi naročila izstrelkov spike, pa so v izraelskem podjetju Rafael sporočili, da ne bodo zaprli proizvodnega obrata, ki ga je podjetje blizu mesta Hyderabada na jugu Indije odprlo avgusta z lokalnim partnerjem, industrijskim velikanom Kalyani Group.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum 

 

Povezani članki