Indija začela projekt zamenjave tanka T-72

by Urednik

BO INDIJA IZBRALA EVROPSKI ALI AZIJSKI TANK?

Indijska vojska je že začel program zamenjave flote sovjetskih glavnih bojnih tankov T-72 ajeya, v svoji oborožitvi jih imajo več kot 2.000, in k sodelovanju povabila številne mednarodne proizvajalce tankov.

Indijski vojski je v začetku novembra objavila povpraševanje za razvoj novega večnamenskega goseničnega bojnega vozila (program so poimenovali Future Ready Combat Vehicle – FRCV), s katerim bodo v naslednjem desetletju zamenjali tudi stare sovjetske (velik del po licenci) izdelane glavne bojne tanke T-72 ajeya.

Načrt Indijske vojske je, da s programom FRCV dobi večnamensko bojno platformo, ki jo bo mogoče uporabiti za 11 različnih goseničnih vozil – za bojno vozilo, pehotno vozilo, samohodno havbico, protiletalski raketni sistem, izvidniško, izvlečno in inženirsko vozilo, sanitetno vozilo in taktični lansirni most,…

Ob tem pa naj bi podvozje novega goseničarja služilo tudi za razvoj novega glavnega bojnega tanka. Indijska vojska želi zamenjati tanke T-72 ajeya s približno enako težkimi (približno 50 ton), s tem pa program že izključuje tankov težje tuje tanke (npr. nemški leopard 2 in ameriški M1 abrams).

Indijska vojska naj bi se predvsem zanimala za štiri tankovske platforme: rusko T-14 armata, ukrajinsko T-84 oplot-M, francosko leclerc in južnokorejsko K2 black panther.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki