Indijci ponujajo rakete kratkega dosega pragati

by Urednik

IZVOZNA RAZLIČICA INDIJSKE RAKETE PRAHAAR

Indijski obrambni raziskovalni zavod DRDO ponuja doma razvito balistično raketo kratkega dosega pragati tujim kupcem.

Raketa pagati je zasnovana za uničevanje kopenskih ciljev na razdaljah od 60 do 170 km. Z njo je Indija postala tekmec številnim izdelovalcem podobnih oborožitvenih sistemov iz Kitajske, Rusije, Irana, Izraela, Severne Koreje in ZDA.

Nova indijska balistična raketa pragati je zasnovana na izstrelku prahaar, ki ga je DRDO razvil za Indijsko vojsko, dejansko naj bi šlo za njeno izvozno različico. Prvikrat so izstrelek v tujini predstavili na sejmu ADEX 2013 v Seulu med letošnjim 29. oktobrom in 3. novembrom.

Raketa meri v dolžino 7,4 m in ima premer 0,42 m, nosi pa konvencionalno bojno glavo z maso do 200 kg. Izstrelek pragati za pogon uporablja trdo gorivo, izstreljujejo pa ga z mobilnega lansirnega sistema (MLS).Na vsako lansirno vozilo namestijo od 2 do 6 raket. Sistem je zasnovan za hitro reagiranje, prvi izstreljeni raketi sledi lansiranje naslednje že po petih sekundah. Raketo prahaar so Indijci preizkusili leta 2011 in je zadela 150 km oddaljeni cilj z natančnostjo 10 m.

Doseže štirikratno hitrost zvoka, do cilja pa potuje 120 do 360 sekund. Za krmarjenje so vgradili kombinirani sistem z usmerjenim (vektorskim) potiskom in aerodinamičnimi krmilnimi površinami. Za vodenje v cilj ima raketa vgrajeno kombinacijo inercijskega navigacijskega sistema in GPS.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki