Indijska vojska bi rada pridobila 350 lahkih tankov

by Urednik

… ZA BOJEVANJE V GORSKIH OBMOČJIH

Indijska vojska je objavila povpraševanje za dobavo 350 lahkih tankov, težkih manj kot 25 ton. Ta zahteva je prišla po spopadu s Kitajsko vojsko pred meseci v bližini spornega jezera Pangong v Ladaku in avtonomni regiji Tibet ter blizu meje med Sikimom in avtonomno regijo Tibet.

V skladu s povpraševanjem bi Indijska vojska želela imeti lahek tank z modularnim in nadgradljivim oborožitvenim sistemom, ki bi lahko uničil različne grožnje in ponudil tudi protiukrepe zanje.

V novem lahkem tanku z daljinsko vodeno oborožitveno postajo naj bi bilo več orožij za protiletalsko in protioklepno vlogo različnega kalibra. Za strelivo bi moral uporabljati sodobna večnamenska “pametna streliva” s topom, ki lahko strelja tudi protitankovske vodene rakete. Novi lahki tank mora imeti pomožno pogonsko enoto, radarski sistem in zmogljivost upravljanja brezpilotnih letal.

Indijska vojska ima v svoji oborožitvi glavne bojne tanke T-90S bhishma (okoli 2100), T-72M1 ajeya (2400) in arjun (125), medtem ko lahkih tankov nima. Vendar pa sodobni težki tanki niso zasnovani za uporabo v gorskih regijah z ozkimi cestami in mostovi, ki niso prevozni za bojna vozila s težo 50 ton.

Kitajska je na drugi strani razvila lahki tank type 15 (VT5), ki ima največ 36 ton in ponuja mobilnost ter ognjeno moč standardnega glavnega bojnega tanka – oborožen je s 105-milimetrsko topom z dometom do 3000 m. Top lahko sproži protitankovske rakete s tandemsko bojno glavo HEAT (High Explosive Anti-Tank), ki lahko uniči oklepnike ali tanke, zaščitene z reaktivnim oklepom (ERA). Raketa ima največji doseg streljanja 5000 m.

Trenutno je več podjetij razvila koncept lahkih goseničnih tankov, vključno z BAE Systems, General Dynamics, Elbit Systems, FNSS, Hanwha. ZDA so tudi že začele nov program MPF (Mobile Protected Firepower), da bi si zagotovile nov lahki tank za letalske enote.

Pripravil: A. Knific, foto: General Dynamics

Povezani članki