Iran dobiva prvi ruski raketni sistem S-300 že 18. februarja 2016

by Urednik

IRAN BO DOBIL RAKETNE SISTEME S-300 IN NAROČIL LOVCE SU-30

Iranske in ruske oblasti so se na srečanju v tem tednu (16. in 17. februarja 2016) dogovorile, da Rusija dobavi Iranski vojski prvi raketni sistem zračne obrambe S-300 že v četrtek, 18. februarja 2016. Ob tem so za letošnje leto napovedali sklenitev pogodbe o iranskem nakupu ruskih lovcev Suhoj Su-30.

Iranski obrambni minister Hosein Dehghan se je v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, podpredsednikom vlade Dmitrijem Rogozinom, obrambnim ministrom Sergejem Shoigujem in drugi uradniki. Vendar pa se Hossein Dehghan ne bo dolgo mudil v ruski prestolnici, saj se namerava udeležiti slovesnosti ob prvi dobavi ruskega sistema zračne obrambne S-300, ki ga bodo v Iran prepeljali po Kaspijskem morju 18. februarja 2016.

Novico o dobavi ruskih raketnih sistemov S-300 je potrdil tudi namestnik poveljnik generalštaba Iranske vojske Mostafa Izadi, poroča ruski Sputnik. Slovesnost ob prevzetju bo potekala v Astrahanu, vendar bo zaprta za javnost. Iran bo tako dobil prvega od petih S-300, za katere so plačali 800 milijonov USD, nanje pa so čakali vse od leta 2007. Kmalu po podpisu pogodbe je namreč Varnostni svet ZN uvedel Teheranu embargo na uvoz orožja zaradi zaskrbljenosti, da bogati uran za bojne konice. Iranci so zatem zaradi neizpolnjene pogodbe tožili Moskvo oz. ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport na Ženevskem arbitražnem sodišču za 4 milijarde USD. Z dobavo S-300 Iranski vojski naj bi Teheran tudi uradno umaknil tožbo in končal primer.

Iranska vojska bo prejela 5 bataljonov raketnih sistemov zračne obrambe S-300. Vsak bataljon raketnih sistemov S-300 sestavlja do šest mobilnih lansirnih ploščadi in lasten radarski sistem. Dva bataljona raketnih sistemov pa tvorita polk.

Pred dnevi smo pisali o iranskem zanimanju za ruske lovce Suhoj Su-30. Med obiskom v Moskvi se je Dehghan z Rusi dogovoril, da pogodbo za lovce podpišejo še v letu 2016, je sporočil visok uradnik ruske službe za vojaško-tehnično sodelovanje v sredo, 17. februarja 2016. Več o tem smo pisali v članku Iran pred podpisom pogodbe o nakupu lovcev Su-30?!

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Iran se zanima za nakup ruskih tankov T-90S

Iran se zanima za nakup ruskih glavnih bojnih tankov T-90S, je v intervjuju z iranskimi mediji dejal poveljnik iranskih kopenskih sil general Purdastan, ki upa na čimprejšnji podpis pogodbe.

Iran bo dobil raketne sisteme S-300PMU2 do pomladi 2016

Iran bo ruske raketne sisteme zračne obrambe S-300PMU2 začel prejemati v naslednjih tednih, celotno pošiljko (omenja se 5 bataljonov) pa bo prejel do konca iranskega koledarskega leta (20. marec 2016).

Povezani članki