Iran razvil nov glavni bojni tank karrar

by Urednik

SERIJSKA PROIZVODNJA IRANSKE BALISTIČNE RAKETE EMAD ŽE POTEKA

Iranski obrambni minister, brigadni general Hossein Dehqan, je v intervjuju za iransko TV izjavil, da Iran proizvaja nov tank z oznako karrar, tako da je v vodo padla odločitev o nakupu ruskih tankov T-90.

Novi iranski glavni bojni tank karrar (napadalec) izdelujejo ga na osnovi (v Iranu) obstoječih tehnologij, po zagotovilih iranskega obrambnega ministra pa naj bi bil vsaj tako ubojen, kot ruski T-90. Za ruskega T-90 tako niso več zainteresirani, potrebe pa bodo pokrili z domačo proizvodnjo. Podrobnosti in fotografije novega iranskega tanka karrar  še niso prišle v javnost (na zgornji fotografiji tank zulfiqar).

V intervjuju je Dehqan spregovoril tudi o iranski balistični raketi dolgega dosega emad, ki so jo poskusno izstrelili oktobra lani. Kot je poudaril, jo že serijsko izdelujejo, bodo pa v drugi verziji popravili njeno natančnost, predstavili pa jo bodo v letu 2017.

Poudaril je še, da je raketa emad plod domačih znanstvenikov in strokovnjakov ter njihova prva raketa z navigacijskimi in nadzornimi zmogljivostmi, zadeva pa z veliko natančnostjo.  Po njegovem mnenju pomeni balistična raketa tehnološki in operativni skok za Iran, za takšno orožje pa zdaj ne potrebujejo nikogar več nič spraševati. Svoj obrambni program bo Iran nadaljeval, še posebej na raketnem področju, je še zatrdil iranski obrambni minister.

Iran bo v naslednjih dveh mesecih začel dobivati izpopolnjene ruske zračno-obrambne raketne sisteme  zemlja-zrak S-300. Blokada dobave tega sistema je bila odpravljena po iranskem jedrskem sporazumu s svetovnimi silami.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki