Iran želi kupiti južnoafriški raketni sistem umkhonto

by Urednik

BO SANKCIJSKA KOMISIJA OZN ODOBRILA IRANSKI NAKUP RAKETNIH SISTEMOV?

Iranske obrambne sile želijo kupiti južnoafriške raketne sisteme umkhonto (kopje), ki so namenjeni vsestranski zaščiti pred hkratnimi zračnimi napadi raket in letal. Raketni sistem zemlja-zrak umkhonto je razvilo podjetje DENEL Dynamics (prej znano kot Kentron), uporablja pa se lahko tako kot mobilni sistem na kopnem ali nameščen na plovilih.

Južnoafriška republika (JAR), od koder prihaja DENEL Dynamics, je pred dnevi zaprosila Varnostni svet Združenih narodov za prodajo raketnih sistemov umkhonto v vrednosti približno 120 milijonov USD Iranu. Zaenkrat ni znano, ali bo Iranska vojska uporabila sisteme na kopenski ali nameščene na plovilih.

Novica o morebitni prodaji južnoafriškega raketnega sistema zračne obrambe umkhonto je sledila podpisu memoranduma med Iranom in Južne Afrike za povečanje obrambnega in vojaškega sodelovanja iz decembra 2016. Skladno s tem dogovorom bosta državi okrepili sodelovanje na področjih pomorske varnosti in boja proti organiziranemu kriminalu.

Čeprav je bil Iran črtan s seznama Združenih narodov med državami, za katere velja embargo na prodajo orožja, je še vedno potrebna odobritev sankcijske komisije OZN za raketne tehnologije.

Umkhonto je sodobni mobilni raketni protiletalski sistem kratkega srednjega dosega. Rakete in z njimi povezani podsistemi so na voljo v obliki za preprosto vgraditev tako na ladijske platforme kot na kopenske platforme zračne obrambe.

Umkhonto je bil zasnovan za preprečevanje različnih groženj iz zraka: bojnih letalnikov (letal ali helikopterjev), protiladijskih izstrelkov, brezpilotnih letal in tudi nadzvočnih manevrirnih raket. Raketni sistem umkhonto lahko hkrati sledi več ciljev, na voljo pa je v treh različicah: kratkega dosega z IR navigacijo (umkhonto-IR – 20 km), srednjega dosega z IR navigacijo (umkhonto-ER-IR – 30 km) in kot različica z radarsko navigacijo izven vidnega območja (umkhonto-R – 60 km). Poleg Južnoafriške mornarice (na fregatah razreda valour)  imata raketni sistem umkhonto v svoji oborožitvi še Finska (na raketnih čolnih razreda hamina in hameenmaa) in Alžirija (na fregatah razreda Meko A-200 oz. valour).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki