Iraška vojska dobiva prve posodobljene “češke” tanke T-72

by Urednik

ČEŠKO PODJETJE EXCALIBUR JE IRAKU DOBAVILO PRVE OKLEPNIKE

Češko podjetje Excalibur Army je začelo Iraški vojski dobavljati posodobljene glavne bojne tanke T-72M1 in pehotna oklepna vozila BMP-1, transport ter predajo pa spremljajo pripadniki Češke vojske.

Natančno število tankov T-72 in oklepnih vozil BMP-1, ki jih bo kupila Iraška vojska ni znano. V prvi pogodbi, podpisani februarja 2015, naj bi bilo več kot 100 oklepnih vozil, iraške oblasti pa so se dogovarjale za vsaj 250 oklepnikov BMP-1. Vrednost nakupa ocenjujejo na več sto milijonov dolarjev.

Za češko podjetjo Excalibur Army je to največji pogodba v njegovi zgodovini (1995). Ukvarjajo se z obnovo in prodajo starejših oklepnih vozil nekdanjega vzhodnega bloka, ki jih kupujejo od oboroženih sil (Češke, Slovaške, Poljske, nekdanjih držav Sovjetske zveze, Velike Britanije), ko jih te prenehajo uporabljati. Ob tem nudijo tudi modernizacijo oklepnih vozil, zaposlenih pa imajo približno 400 ljudi.

Pripravil: A. Knific

.

SORODNE NOVICE:

Češko podjetje Excalibur Army prodalo Iraku 250 nekdanjih švedskih BMP-1

Švedski Radio News poroča, da so Čehi pretentali švedsko obrambno ministrstvo in bodo Iraku prodali 250 nekdanjih goseničnih oklepnih vozil BMP-1 Švedske vojske.

 

Nemčija dovolila prodajo (švedskih) oklepnikov BMP-1 prek Češke v Irak

Nemčija je dala dovoljenje češkemu podjetju Excalibur Army, da Iraku proda 280 nekdanjih švedskih goseničnih oklepnih vozil BMP VOP-026 oz. oklepnike BMP-1, ki izhajajo še iz Nemške demokratične republike.

Ameriški abramsi in ruski tanki T-72 se skupaj borijo v Iraku

Konec marca 2015 se je na spletu pojavila zanimiva fotografija ameriškega glavnega bojnega tanka M1A1M abrams Iraške vojske in ruskega (sovjetskega) tanka T-72 pro-iranske šiitske milice v spopadih proti ISIS-u.

Irak bo na Češkem kupil 100 tankov T-72 in oklepnikov BMP-1

Češko zasebno podjetje Excalibur Army bo Iraški vojski prodalo 100 popravljenih tankov T-72 in oklepnih pehotnih vozil BMP-1, ki jih Iračani potrebujejo za boj z Islamsko državo (ISIS).

Povezani članki