Italija in Poljska v skupni razvoj glavnega bojnega tanka?

by Urednik

ITALIJA POTREBUJE ZAMENJAVO ZA GLAVNE BOJNE TANKE ARIETE

Italija razmišlja o začetku razvoja novega glavnega bojnega tanka v sodelovanju z zaveznicami iz zveze Nato, k sodelovanju pa je med drugimi povabila tudi Poljsko.

Italijansko obrambno ministrstvo je že pred meseci stopilo v stik z nekaterimi državami članicami EU, in sicer s Poljsko in Španijo, ter predlagalo sodelovanje v projektu, ki se nanaša na razvoj nove kopenske oklepne platforme.

Italijanska vojska bo v naslednjem desetletju morala posodobiti svojo tankovsko floto, ki jo trenutno sestavlja 200 tankov C1 ariete, ob nadgradnji naj bi služili vse do leta 2035. Ob tem imajo v oborožitvi še okoli 300 kolesnih tankov centauro (8×8 s topom), načrtujejo pa skupaj tudi okoli 150 novejših izvedenk centauro II.

Poljska je že izrazila interes za sodelovanje pri razvoju skupnega tanka (z Italijo), še posebej je zainteresirano poljsko podjetje PGZ, ki je že v letu 2019 predstavilo svoj predlog glavnega bojnega tanka wilk v okviru razvoja novega poljskega tanka z največjo možno udeležbo javne in zasebne poljske industrije. Tudi Poljska vojska, ki ima v svoji oborožitvi tanke leopard 2 (okoli 250), T-72 (okoli 380) in njihovo moderno izpeljanko PT-91 (več kot 200), naj bi v prihodnjem desetletju potrebovala do 500 novih glavnih bojnih tankov za zamenjavo starih sovjetskih tankov.

Tako Italija kot Poljska sta sicer želeli postati del programa glavnega kopenskega bojnega sistema (MGCS), ki sta ga začeli Nemčija (vodja) in Francija v iskanju novega tanka. Zaenkrat ta prizadevanja (Poljske in Italije) ostajajo zaman, saj bi pridružitev programu MGCS v nadaljnjih fazah lahko ustvarila manj optimalne pogoje za sodelovanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Wiki

Povezani članki