Italija naročila dodatnih 30 oklepnikov freccia 8×8

by Urednik

V 15 LETIH KAR 1,5 MILIJARDE EVROV ZA PROGRAM FRECCIA

Italijanska vojska bo v naslednjih letih dobila 30 bojnih pehotnih vozil freccia 8×8, od tega 5 v bojni in 25 v protitankovski različici. Novi oklepniki se bodo pridružili 630 oklepnikom tega tipa v italijanskih oboroženih silah.

Sporazum za dobavo 30 dodatnih osemkolesnikov freccia VBM so sklenili 27. decembra 2019 v Palazzu Guidoniju, na sedežu Generalnega sekretariata za obrambo in Nacionalnega urada za oborožitev. Poleg dobave bo Italijanska vojska deležna še desetletne integrirane logistične podpore za oklepnike freccia.

Za program (dobave novih) oklepnikov freccia 8×8, izdeluje jih Iveco Defense Vehicles ob podpori podjetja Oto Melara, bo Italija do leta 2032 namenila kar okoli 1,5 milijarde EUR, potem ko so takšen sporazum v letu 2017 podpisala italijanska ministrstva za obrambo, gospodarski razvoj in finance.

Združeno italijansko podjetje CIO (Consortium Iveco Fiat – Oto Melara) je na oborožitvenem sejmu IDEX 2015 v Abu Dabiju predstavilo osemkolesno bojno oklepno pehotno vozilo centauro VBM freccia (puščica), ki so ga razvili iz ”uničevalca tankov” – oklepnega vozila B1 centauro.

Italijanski oklepnik freccia VBM (Veicolo Blindato Medio – srednje oklepno vozilo) je opremljen z (dvočlansko) kupolo, oboroženo z Oerlikonovim topom 25 mm, 7,62 mm koaksialnim (sovprežnim) mitraljezom in podobnim orožjem, pritrjenim na streho vozila. Po želji in na zahtevo kupca vozilo opremijo s topom ATK 30 mm mk44 in protioklepnimi vodljivimi raketami, pritrjenimi ob straneh kupole.

Posadka oklepnika VBM freccia šteje tri člane, v posadkovnem delu osnovne verzije pehotnega bojnega vozila (IFV – infantry fighting vehicle)  je prostora še za osem vojakov. V bolj specializiranih izvedenkah je vgrajena poveljniška ali izvidniška oprema, opremijo ga tudi s 120-mm minometom. 

Pripravil: A. Knific, foto: Iveco Defense Vehicles

 

Povezani članki