Italija: Ne sprejemamo dodatnih (Trumpovih) obveznosti do Nata

by Urednik

ITALIJANSKI PREMIER CONTE NE BO NAMENIL DODATNEGA DENARJA ZA OBRAMBO

Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da se Italija ne strinja  s kakršnimi koli novimi, dodatnimi finančnimi obveznostmi do zveze NATO, kljub pritiskom ameriškega predsednika Donald Trump na nedavnem vrhu zavezništva v Bruslju.

Predsednik ZDA je namreč zahteval, da se države zavežejo, da bodo do sredine prihodnjega desetletja namenile štiri odstotke BDP za zavezništvo.

“Italija je podedovala obveznosti glede odvajanja sredstev za zavezništvo. Nič nismo spremenili, tako da dodatnih obveznosti ne sprejemamo,” je povedal Conte na tiskovni konferenci po vrhu zveze NATO. Dodal  pa tudi, da je vprašanje o izdvajanju sredstev za obrambne proračune držav članic Nata povsem legitimno.

“Razumeti pa moramo, da se NATO sčasoma spreminja, zavezništvo je bilo ustanovljeno pred 70 leti. Njegovo poslanstvo, značilnosti, organizacijska struktura in operativne strategije so se spremenili,” je še dejal italijanski premier.

Conte je tudi zatrdil, da ni slišal Trumpove grožnjo, da se bo Washington umaknil iz zavezništva, kot so poročal nekateri mediji. “Na svoja ušesa nisem slišal Trumpove grožnje, da bodo ZDA zapustile NATO, tako da ne morem potrditi te informacije. Če je rekel kaj ob strani, pa ne vem, “je še dejal italijanski premier.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki