Izrael začenja proizvodnjo oklepnikov eitan 8×8

by Urednik

NOVI IZRAELSKO-AMERIŠKI OKLEPNIK

Izraelsko obrambno ministrstvo je 9. februarja 2020 sporočilo, da je novo oklepno bojno vozilo eitan 8×8 pripravljeno za serijsko proizvodnjo.

Novo oklepno vozilo eitan 8×8 združuje tehnologije glavnega bojnega tanka merkava in pehotnega oklepnika namer, vendar bo cena proizvodnje precej nižja. Novi oklepnik eitan, ki so ga razvili skupaj z ZDA, lahko doseže hitrost 90 km/h in je lažje ter cenejše od prejšnjih pehotnih (večinoma goseničnih) oklepnih vozil, ki jih uporabljajo Izraelske obrambne sile (IDF).

Razvoj oklepnika je potekal tako v Izraelu kot v ZDA, njegovi deli pa bodo proizvedeni v več kot 60 tovarnah v obeh državah. Vsak oklepnik je sestavljen iz približno milijon delov, skupno bo imel več kot 20 t.

Eitan je bil delno razvit tudi na podlagi izkušenj iz vojne v Gazi leta 2014 in bo postopoma nadomestil gosenične oklepnike ameriškega izvora M113 v Izraelski vojski. Eitan naj bi izraelskim vojakom omogočil večjo mobilnost, pa tudi boljšo varnost: opremljen je z aktivnim zaščitnim sistemom Elbit System IFLD (Iron Fist Light Decoupled). Izbira aktivnega sistema zaščite iron fist za oklepnike eitan je sledila odločitvi Ameriške vojske, da opremi oklepnike bradley s tem istim sistemom.

Iron fist (IFLD) uporablja neodvisne optične senzorje, sledilne radarje, izstrelke in strelivo za protiukrepanj – premagovanje groženj na varni razdalji od branjenih bojnih vozil. Sistem zagotavlja 360-stopinjsko zaščitno za boje v bližini, tako na odprtem terenu kot v mestnih okoljih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki