Izraelski NE za dobovo sistemov spike Ukrajini

by Urednik

IZRAEL SE BOJI POVRAČILNIH UKREPOV RUSIJE

Izrael se ni strinjal z dobavo protioklepnih vodenih raket (ATGM) spike Kijevu, saj bi “Ruska federacija kot odgovor lahko škodila izraelskim interesom v Siriji”, navaja ameriška spletna stran Axios.

Po izjavi sekretarja nemškega ministrstva za obrambo, da EU nima konsolidiranega stališča o pošiljanju težke opreme – kot ga ima Nato –  v Ukrajino, se je pojavilo še eno “neprijetno” stališče za režim v Kijevu. Gre za stališče izraelskega obrambnega ministrstva.

Postalo je znano, da se je Izrael obrnili na ZDA z zahtevo, da ne dovoli dobavo protitankovskih raket spike, ki so jim jih  prej prodali Nemci.  Združene države so izjavile, da je ZRN pripravljena dobaviti takšne protioklepne vodene raketne sisteme Kijevu, vendar je za dobavo potrebno dovoljenje imetnika avtorskih pravic. “Prošnjo” je izrazil namestnik vodje Pentagona Colin Kall.

Izraelsko vojaško ministrstvo je takšno zahtevo zavrnilo, kot poroča Axios. Gradivo tega zahodnega informacijskega vira navaja, da se Izrael drži politike zavračanja dobave smrtonosnega orožja Ukrajini.

Tiskovni predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva je dejal, da bo država dobavljala samo nesmrtonosno opremo za ukrajinske čete. Izjavil je, da se Izrael boji možnosti, da bi ruski vojaki umrli zaradi izraelskih protioklepnih raket. Dodaja tudi, da je izraelsko obrambno ministrstvo svoje stališče pojasnilo takole: “kot odgovor na to Rusija lahko povzroči škodo izraelskim interesom v Siriji”.

Izraelski uradniki teh informacij ne komentirajo. Hkrati izraelsko težko orožje in protitankovske vodene rakete, ki so si jih dolgo želeli, Ukrajini še niso dobavili.

Znano je, da je Izrael v obliki vojaške pomoči Ukrajini poslal več sto zaščitnih čelad in neprebojnih jopičev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki