Južna Koreja naročila še 106 tankov K2 black panther

by Urednik

NADALJEVANJE PROIZVODNJE JUŽNOKOREJSKEGA TANKA K2

Južnokorejska vojska bo dobila še dodatnih 106 glavnih bojnih tankov K2 black panther domačega proizvajalca Hyundai Rotem. Z njimi bodo dopolnili floto 100 tankov K2, ki so jih prejeli v zadnjih dveh letih.

Južnokorejska vojska že nekaj let pritiska vlado, da jim dobavi nove glavne bojne tanke, potem ko je Severna Koreja v zadnjem desetletju močno povečala svoje tankovske enote. Načrtujejo nakup skupaj več kot 300 tankov K2 black panther, v najboljšem primeru celo 600.

Južna Koreja je prvo serijo stotih doma razvitih glavnih bojnih tankov K2 black panther naročila v letu 2014, ki so bili vojski predani do konca leta 2017. Sprva se je pričakovalo, da bodo zagnali (nadaljevali) proizvodnjo druge serije 106 tankov že konec leta 2017, vendar so podpis pogodbe preložili zaradi tehničnih težav. Pojavile so se namreč težave s samodejnim menjalnikom proizvajalca  S&T Dynamics, v najnovejše različice tankov K2 pa bodo vgradili nemške menjalnike proizvajalca Renk in licenčne nemške dizelske motorje MTU 883.

Tank K2 black panther je v večjem delu plod južnokorejskega znanja, pri razvoju pa so se zgledovali pri 1500 konjskem motorju nemškega tanka MTU-890, pri konstrukciji pa po ruskem T-80U. Tanki K2, ki dosežejo hitrost 70 km/h, so oboroženi z gladkocevnim topom L55 kalibra 120 mm, ki ga proizvajajo po licenci podjetja Rheinmetall. Cena tanka je okoli 8 milijona dolarjev (velja za enega dražjih), že ob začetku pa je bila predvidena izdelava okoli 300-ih enot. Podrobno smo tank predstavili v posebni izdaji Revije Obramba – TANKI 21. STOLETJA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki