Katar že uporablja nemške tanki leopard 2A7+

by Urednik

NEMČIJA JE KATARJU PRODALA TANKE, HAVBICE, OKLEPNIKE, STRELIVO,…

Nemški Krauss-Maffei Wegmann (KMW) je dobavil že skoraj polovico glavnih bojnih tankov leopard 2A7+ iz pogodbene kvote za Katar. To je obenem tudi prvi večji posel nemškega proizvajalca na Bližnjem vzhodu.

Katarju bo proizvajalec KMW poleg glavnih bojnih tankov leopard 2A7+ dobavili še 24 samovoznih havbic PzH 2000 155mm/52, 32 izvidniških vozil fennek 4×4 in še vozila dingo (heavy duty) 4×4 v treh različicah. Pogodba s Katarjem obsega še šest podpornih vozil FFG wisent 2 in skoraj 100 transportnih vozil za tanke Mecedes-Benz actros 4058 6×6 ter trenažni in podporni paket.

Strelivo 120 mm za tanke bo Katarcem dobavila Rheinmetallova skupina za vojaško strelivo (Rheinmetall Waffe Munition), vključno s programiranimi granatami DM11, strelivo za havbice 155 mm pa bo dobavil Rheinmetall Denel Munition iz Južne Afrike.

Leopard 2A7+ je najsodobnejša različica leoparda 2, ki ga proizvaja KWM in je prirejen za operacije na področjih z visoko temperaturo, kakršne so na Bližnjem vzhodu. Temu so priredili tudi prezračevalno – klimatsko – napravo v oklepniku, ki je opremljen z najnovejšo oklepno zaščito, na strehi ima iz notranjosti upravljano oborožitveno postajo FLW200, na kateri je stabiliziran mitraljez M2 HV 12,7 mm. Novega leoparda so premili še z dodatnim generatorjem s 17 kW (zadaj na desni strani zadnjega dela trupa). Pogonskemu motorju so povečali navor – vrtilni moment na račun največje hitrosti, ki se je zmanjšala z 72 km/h na 68 km/h.

Trup in kupolo za leoparda 2A7+ izdelujejo v Grčiji, kupolo pa potem v obratih KMW v Kasslu kompletirajo z opremo za nadzor delovanja topa, balističnim računalniškim sistemom ter poveljnikovim in strelčevim opazovalno-namerilnim sistemom ter oborožitvenimi sistemi. Kompletirana kupola gre potem v osrednji obrat KMW v Muenchnu, kjer jo ”združijo” s trupom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki