Kitajska testira 2 “supertopa” dolžine 24 in 33 metrov

by Urednik

KITAJSKA NADALJUJE Z RAZVOJEM ARTILERIJSKEGA OROŽJA SKRAJNEGA DOSEGA

Satelitski posnetki so razkrili dva neobičajno veliki artilerijski orožji, ki merita približno 24 metrov in 33 metrov, v testnem centru za oklep in artilerijo na severozahodu Baotouja na Kitajskem.

Oba topa sta vodoravno nameščena na betonsko ploščo, ki so jo zgradili med septembrom 2010 in decembrom 2011, ko so ju zaznali iz satelitskih posnetkov podjetja Astrium.

Kitajska je v preteklosti pokazala zanimanje za topove velikega kalibra in dolgega dometa. Tako so že v 70-ih eksperimentirali s “supertopom”xianfeng v okviru programa protibalističnih izstrelkov Projekt 640. Top velikega kalibra xianfeng je meril približno 26 metrov in je bil manjši izmed dveh, katerih razvoj so opustili v letu 1980.

V 90-ih so obveščevalne službe izvedela, da je Kitajska zgradila “supertop” dolgega dosega, tehnologija pa je podobna kot pri iraškem projektu babylon, ki ga je razvijal Gerald Bull za Norico.

Večji, 33-metrski “supertop” v Baotouju navzven spominja na projekt babylon, ki je bil teoretično sposoben skrajnih dosegov ali za ciljanje satelitov v orbiti. Bullov “baby babylon” je meril 45 metrov v dolžino, v primerjavi s 105 m dolgim ​​večjim topom v Baotouju.

Kitajska supertopa - satelitski posnetek

Čeprav se pri obeh kitajskih “supertopovih” pojavljajo podobne konstrukcijske kot pri Bullovem konceptu, se zdi malo verjetno, da sta namenjena za napadanje tarč skrajnih dosegov ali za ciljanje satelitov v orbiti. Majhna verjetnost tudi je, da gre za prototipa železniških topov. Vojaški analitiki največ možnosti dajejo temu, da je Kitajska enostavno ponovno uporabila obstoječe sisteme iz svojih artilerijskih programov dolgega dosega iz 1970-ih in 1990-ih kot del testiranj.

Pripravil: A. Knific, foto: Osimint

Povezani članki