Kitajski vojaški tovornjaki howo za Sirijo

by Urednik

KITAJSKA TKE GOSPODARSKO-VOJAŠKE VEZI S SIRIJO

Kitajska družba CNHTC je razvila novo generacijo tovornjakov Sinotruk howo (4×4, 6×6, 8×8), s katero se ozira tudi po tujih trgih. Na spletu jih ponujajo že od 40.000 USD dalje, po informacijah (tudi slikovnih) sodeč, pa so jih nekaj že uspeli prodati v Sirijo in Ekvador.

Sirska vojska sicer že desetletja uporablja vojaške tovornjake sovjetskega in ruskega izvora. V svoji oborožitvi imajo nekaj tisoč tovornjakov (4×4, 6×6, 8×8) proizvajalcev MAZ, Ural, ZIL, GAZ, UAZ in KAMAZ (50 so jih dobili od Rusije za varen prevoz kemičnega orožja).Pred nedavnim so v opremi Sirske vojske opazili tudi težke kitajske tovornjake howo (na fotografijah). Mediji poročajo, da so na Kitajskem proizvedene tovornjake prepeljali v Sirijo kar po cesti.

V Siriji so opazili vojaške tovornjake Sinotruk howo tipov 4×4 in6x6 s tonažo 5-8 ton, ki jih proizvaja kitajski CNHTC (China National Heavy Truck Group Company Limited).

Poganja jih motor WD 615.69 V6 (Euro II), ki doseže 210 konjskih moči, za prenos moči pa skrbi menjalnik proizveden na podlagi nemške licence.

V Siriji pa uporabljajo tudi lahka oklepna vozila Beijing BJ2022, ki jih označujejo tudi z »yongshi –junaški bojevniki«. Skupaj so jih razvili Pekinška tovarna avtomobilov in ameriški Chrysler, zasnovo vozila pa so predstavili leta 2002.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Revija Obramba, januar 2016

3 UVODNIK 4 INTERVJU: ŠTABNI PRAPORŠČAK JANEZ ŠMID 8 GARDA SV – Fotoutrinek 10 SKRATKA 16 SEDEM…

Revija Obramba, december 2015

3 UVODNIKOV NIHČE NE BERE 4 25 LET PRVEGA POSTROJA 8 DAN KO JE PRVIČ ZADIŠALO PO SLOVENSKI VOJSKI…

Povezani članki