Koncept ASCALON – topniška oborožitev za tank prihodnosti

by Urednik

RAZVOJ NOVEGA ZAHODNOEVROPSKEGA TANKA

Francija in Nemčija nameravata razviti obetaven glavni bojni tank MGCS in zdaj sodelujeta pri določanju njegove zasnove in videza. Med drugim obravnavajo vprašanje orožja in predlagajo različne možnosti topniških sistemov. 

Francosko podjetje Nexter tako predlaga, da bi glavni bojni tank prihodnosti opremili s svojim novim topom povečanega kalibra z izboljšanimi lastnostmi  lastnostmi – ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN).

Obetavna smer

Skupina Nexter ima dobre izkušnje z razvojem in proizvodnjo tankovskih topov, že v preteklosti je eksperimentirala s sistemi povečane moči in povečanega kalibra. Podoben projekt, verjetno z uporabo obstoječega razvoja, je bil predstavljen aprila letos. Zatem je podjetje razkrilo osnovne informacije o projektu, pokazalo pa je tudi sliko topa in oklepnega strela.

Nov koncept orožnega sistema so poimenovali ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN – orožje s povečano zmogljivostjo in avtomatskim polnilcem). Predlaga oblikovanje nabora tehnologij in rešitev, na podlagi katerih je mogoče razviti tankovsko top s potrebnimi lastnostmi, hkrati naj bi bila v vseh primerih, ne glede na kaliber in druge parametre takšnega sistema, zagotovljena premoč nad sedanjimi 120-mm gladkocevnimi tankovskimi topovi.

Trenutna faza projekta, ki predvideva ustvarjanje osnovnih tehnologij, bo trajala do leta 2025. Nato bodo projekt ASCALON obravnavali v okviru programa MGCS (glavni kopenski bojni sistem) in naredili potrebne zaključke. Če bo izpolnjeval zahteve za prihodnji glavni bojni tank, se bo delo nadaljevalo – že v smeri ustvarjanja izpopolnjenega sistema, ki temelji na novih rešitvah.

Do nedavnega je Nexter kazal le računalniško ustvarjene podobe novih izdelkov, zdaj pa gre že za maketo. Septembra so na razstavi DSEI-2021 prvič pokazali videz obetavnih enotnih topovskih cevi v kalibru 140 mm. Morda se bo to razvijalo še v prihodnje in bo vključen v oborožitev pravega prihodnjega tanka MGCS.

Izvajanje zasnove

Nexter je v objavljenih materialih prikazal splošni videz topa ASCALON in razkril njegove glavne značilnosti.  Glavni del cevi je nameščen znotraj oglatega toplotno zaščitnega ohišja. Na predstavljeni sliki ni videti polnilca topa, čeprav so opazni posamezni elementi povratnih naprav in drugi detajli.

Zaradi novih materialov in proizvodnih tehnologij bo cev za top ASCALON, ne glede na kaliber, odlikovala povečana moč in povečan vir, izboljšana pa bo tudi energetska učinkovitost. Top z optimizirano komoro (kaliber te modifikacije ni določen) bo lahko kinetičnemu izstrelku prenašal energijo do 10 MJ, medtem ko bo ohranil tlak v kanalu nižji kot pri obstoječih sistemih. Povečanje tlaka v dovoljenih mejah bo povečalo energijo do 13 MJ. Ocenjuje se, da bo to dovolj za boj proti oklepnim ciljem v naslednjih 50 letih.

Na voljo je originalna plinska zavora z optimizirano distribucijo plina. Slednje je potrebno za zmanjšanje negativnega vpliva tanka na spremljajočo pehoto ali opremo. Zaradi vseh teh sredstev bo imel top ASCALON šibek trzaj, mogoče pa ga bo uporabljati na platformah, težjih od 50 ton. Konstrukcijske značilnosti topa ASCALON še niso objavljene. Znano je le, da ima lahko kaliber od 120 do 140 mm ali celo zunaj tega območja. Dolžina cevi lahko ostane na ravni trenutnih sistemov – približno 50 kalibrov. Hkrati bo zagotovljeno močno povečanje bojnih lastnosti.

Progresivno strelivo

Topovi serije ASCALON bodo morali uporabljati posebej zasnovano teleskopsko strelivo. Zaradi tega bodo izstrelki vseh kalibrov – do največjega – imeli skupno dolžino največ 1,3 m. V tem oblikovnem faktorju bo mogoče razvijati izstrelke z izstrelki za različne namene.

Najprej je načrtovan razvoj oklepnega podkalibrskega izstrelka s snemljivo glavo. Na nedavni razstavi je bila prikazana maketa takega izdelka v kalibru 140 mm. Značilnost tega izstrelka je valjast tulec z rahlim zožitvijo pred vrhom, iz katerega štrli le majhna glava izstrelka.

Še en razstavni model je bila maketa vodenega izstrelka za streljanje iz zaprtih položajev. Projektil te vrste bo lahko letel do 16 km z visoko natančnostjo. Relativno velik kaliber izstrelka omogoča pa tudi uporabo močnejše bojne glave. ASCALON lahko sprejme kumulativne, visokoeksplozivne fragmentacijske  in druge granate. Za streljanje iz zaprtih položajev je mogoče streljati tudi vodene raketne izstrelke.

Ime novega projekta vključuje možnost opremljanja pištole z avtomatskim polnilcem. Hkrati sam oklepnik ni bil še nikjer prikazan in verjetno to vprašanje še ni bilo v celoti definirano. Najverjetneje pa bodo tovrstna vprašanja rešena že v fazi razvoja obetavnega tanka – če bo seveda zanj izbran top ASCALON.

Na podlagi izkušenj s projektom glavnega bojnega tanka leclerc je lahko tank MGCS opremljen z avtomatskim polnilcem z mehanskim dovajanjem izstrelkov v zadnjem delu stolpa. Možne  so seveda tudi druge sheme, ki ustrezajo postavitvi bojnega oddelka in željam stranke.

Top ASCALON bo deloval pod nadzorom izbranega naprednega sistema za nadzor ognja. Po svoji sestavi in ​​zmogljivosti bo po vsej verjetnosti podoben sodobnemu LMS, vendar bo moral poskrbeti za nove načine in funkcije. Zlasti bo morala MSA zagotoviti polno in učinkovito uporabo vodenih izstrelkov/projektilov pri streljanju zunaj vidne črte.

Načrti

Na splošno je konceptni projekt tankovskega topa ASCALON podjetja Nexter zelo zanimiv s tehničnega vidika in bo po mnenju strokovnjakov za oklep pritegnil potencialne kupce. Ta projekt združuje že dodobra obvladane zamisli in nove rešitve, ki naj bi zagotovile ugodno razmerje tehničnih, bojnih in ekonomskih lastnosti ter zagotovile premoč nad sedanjimi tankovskimi topovi vseh modelov.

Kljub temu je o resničnih možnostih ASCALON-a še prezgodaj govoriti. Trenutno je ta projekt v fazi razvoja ključnih tehnologij, njegov edini pravi rezultat pa je več maket posnetkov. V fazo oblikovanja pravih vzorcev nameravajo preiti šele sredi desetletja. Poleg tega je usoda Nexterjevega projekta in prehod v naslednjo stopnjo odvisna od prihodnje odločitve strank – uporabnikov. Za mesto v programu MGCS se namreč ne poteguje le koncept ASCALON, ampak tudi pištola NG 130 podjetja Rheinmetall Defense. Kljub manjšemu kalibru kaže visoke zmogljivosti in, kar je pomembno, je že dosegel strelne preizkuse. Katerega od tankovskih topov bosta Francija in Nemčija izbrali za svoj novi tank, ni znano. Hkrati pa ni mogoče izključiti pojave še novih projektov, ki sodelujejo na natečaju.

Očitno je Nexter zainteresiran za pridobitev novih pogodb, vključno s proizvodnjo topov za tanke prihodnosti. Čas bo pokazal, ali bodo ta prizadevanja pripeljala do želenega rezultata. 

Pripravil: B. Knific, foto: Nexter

 

Povezani članki