Kuvajt preložil nakup ruskih tankov T-90MS

by Urednik

KUVAJTSKA VOJSKA ŠE NE BO DOBILA NOVIH TANKOV T-90MS

Kuvajt je preložil nakup ruskih glavnih bojnih tankov T-90MS in ne preklical, je dejal vodja oddelka za oborožitev in opremo Kuvajtske vojske general Anwar al-Mazidi ter s tem odgovoril na nekatera poročanja v medijih. Kuvajtski general al-Mazidi je ob tem pohvalil tudi sodelovanje med ruskimi oboroženimi silami in kuvajtsko vojsko.

Kuvajt je sicer že pred nekaj leti pokazal zanimanje za nakup ruskih glavnih bojnih tankov T-90MS, ki jih proizvaja Uralvagonzavod (hčerinska družba Rostec). Tank je uspešno prestal tudi testiranja v tej državi, v letu 2017 pa sta se Kuvajt in Rusija začeli dogovarjati o sklenitvi posla. Zaenkrat še ni znano, koliko tankov T-90MS bi Kuvajt kupil.

Zanimivo, da je Kuvajt še v nekdanji Jugoslaviji nabavil približno 150 tankov M-84 v treh različicah. M-84 je jugoslovanska izvedenka tanka T-72, slednji pa velja za predhodnika T-90. Nekatere nadgradnje tanka M-84, kot na primer srbska M-84AS iz leta 2004, so opremljene z eksplozivnim reaktivnim oklepom (kontakt-5) in so po silhueti tudi precej podobne  tanku T-90. (Več o tem smo pisali v Reviji Obramba, april 2017 – Pasivna in aktivna zaščita tankov)

Različico T-90MS so prvič predstavili javnosti na sejmu Armada septembra 2011, gre pa za popolnoma moderniziran tank T-90. Glavni bojni tank T-90MS je opremljen z novim oklepnim reaktivnim sistemom zaščite relikt, avtomatiziranim  sistemom za upravljanje ognja – balističnim računalnikom, avtomatskim sistemom za sledenje ciljev in satelitsko navigacijo GLONASS/GPS.

Glavno orožje T-90MS je zelo natančen 125-mm top 2A46M-5, s katerim je mogoče streljati na razdaljah med 100 in 3000 m s podkalibrnim strelivom in 4000 m s kumulativnimi granatami. Tank je opremljen tudi s sistemom za lasersko vodene rakete, ki se jih lahko izstreljuje iz topa na razdalje od 100 do 5000 m. Sekundarno orožje tanka T-90 predstavlja iz notranjosti upravljana oborožitvena postaja na desni strni zgoraj, ki je opremljena z mitraljezom 7,62 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: 

Povezani članki