Latvijci naročili švedske raketne sisteme RBS 70

by Urednik

LATVIJSKA VOJSKA POVEČUJE ZMOGLJIVOSTI ZRAČNE OBRAMBE

Proizvajalec obrambnih in varnostnih sistemov Saab je iz Latvije dobil naročilo za prenosne raketne sisteme zračne obrambe kratkega dosega RBS 70, ki jih bo Latvijska vojska dobila do konca leta 2016.

Latvija je tudi sicer že dobro desetletje kupec teh protiletalskih raketnih sistemov (od leta 2004), nabava teh protiletalskih raket pa sodi v sklop latvijskega dolgoročnega  načrta o povečanju zračno-obrambnih zmogljivosti. Pogodba vključuje dobavo raket, vadbene in ostale spremljevalne opreme ter opcijo za dodatna naročila. Kot je za javnost sporočila Anna Fröjd, vodja prodaje za skandinavske in baltske dežele v Saabu, pomeni naročilo zaupanje v sistem zračne obrambe RBS 70, naročilo pa hkrati omogoča tudi stalno izpopolnjevanje in nadgradnjo raketnega sistema.

Latvijski obrambni minister Raimonds Bergmanis pa je ob tem omenil, da je protiletalska obramba ena državnih prioritet za državno obrambo in varnost. Sporazum med Latvijo in Švedsko je tudi ena od posrečenih oblik sodelovanja med državama, ki vzbuja zaupanje v varnost celotne baltsko-skandinavske regije. Latvijci so mnenja, da je Švedska njihov odličen partner, skupno sodelovanje pa je postalo že tradicionalno. Še posebej je to prišlo do izraza po vključitvi Latvije v NATO leta 2004.

Saabov sistem RBS ima dve različici: osnovno različico raketnega protiletalskega sistema kratkega dosega RBS 70 in izboljšano inačico RBS 70NG. Doslej je Saab izdelal skupaj nad 1700 lanserjev in nad 17.000 raket ter jih prodal v  skupaj 19 držav.

Pripravil: B. Knific, foto: Saab

Povezani članki